Klicsko: Az oroszok be fognak vonulni Kijevbe

Startlap - Startlap
Már az ukrán főváros külterületén is harcok dúlnak. A helyi lakosság védené a zaporizzsjai atomerőművet. Üzent az orosz népnek Navalnij. Az orosz-ukrán válság hírei.

Klicsko: Az oroszok be fognak vonulni Kijevbe

Kijev polgármestere figyelmeztette a lakosságot, hogy az orosz erők be fognak vonulni Ukrajna fővárosába, továbbá arra szólította fel az embereket, hogy maradjanak otthon, és készüljenek fel a város védelmére – írja a 24.hu. Részletek.

Kreml: Az orosz delegáció kész folytatni a tárgyalásokat

Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén  – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában. Peszkov nem nevezte meg, hogy hol lesz a tárgyalások második fordulója – írja az MTI.

A TASZSZ értesülése szerint a tárgyalások helyszíne Fehéroroszországban, a Breszt közelében található Belavezsszka Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a fehérorosz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést.

Harkiv, Herszon, Mariupol, Kijev: fejlemények az ukrán harcokról

Az orosz csapatok mai támadásairól és az ukrán védekezésről ez a cikk számol be röviden.

A helyi lakosság és az erőmű dolgozói védenék a zaporizzsjai atomerőművet

Több száz munkás és helyi lakos blokkolta az ukrán atomerőmű bekötőútját Enerhodar város közelében, a délkelet ukrajnai Zaporizzsja megyében, ahol az orosz hadsereg nagy erőkkel nyomul előre – számolt be a CNN. Az ukrán Stratégiai Kommunikációs és Információbiztonsági Központ elnevezésű kormányztai szervezet, amely többek mellett a dezinformációs tevékenységek akadályázásáért felel, a Facebook oldalán erről egy videót is megosztott. A felvételt itt nézheted meg.

Aggódik a NAÜ a nukleáris létesítmények biztonsága miatt

Orosz katona Csernobilban 2022.02.26-án (EyePress News / EyePress via AFP)

Súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt, sajtóforrások szerint pedig a NAÜ vezetői szerdán Bécsben tanácskoznak a harcok nukleáris létesítményekre jelentett veszélyeiről – írja az MTI.

Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában. Részletek.

Az EU ideiglenes védelmet adna a menekülők számára

Az Európai Bizottság az ideiglenes védelemről szóló irányelv aktiválását javasolta, hogy a tagállamok gyors és hatékony segítséget nyújthassanak az ukrajnai háború elől menekülőknek, valamint iránymutatásokat terjesztett elő a határellenőrzés hatékony kezeléséhez – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság javaslata értelmében a háború elől menekülők ideiglenes védelmet kapnak az Európai Unióban, azaz tartózkodási engedélyhez jutnak, valamint hozzáférést az oktatáshoz és elhelyezkedési lehetőséget a munkaerőpiacon.

Ezzel egyidejűleg az Európai Bizottság olyan gyakorlati iránymutatásokat is előterjesztett, amelyek célja, hogy segítsék a tagállamok határőreit az Ukrajnával közös határokra érkezők hatékony ellátásában, a biztonság teljes körű fenntartása mellett. Az iránymutatás azt is javasolja a tagállamoknak, hogy hozzanak létre különleges vészhelyzeti útvonalakat a humanitárius segély továbbítására. Emlékeztettek továbbá arra is, hogy humanitárius okokból engedélyezzék a bejutást az Európai Unióba.

Amennyiben az Európai Unió Tanácsa támogatja a bizottsági javaslatot, az ideiglenes védelemről szóló irányelv azonnali hatállyal egy évig lép érvénybe. Az időszak kétszer hathavi időszakkal, azaz legfeljebb egy évvel meghosszabbítható. Az uniós bizottság bármikor javasolhatja a Tanácsnak az ideiglenes védelemre vonatkozó irányelv hatályának megszüntetését, ha azt az ukrajnai helyzet lehetővé teszi – közölték.

Humanitárius tanácsot hozott létre a magyar kormány

Humanitárius tanácsot alakított a kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját

Eddig 104 ezren érkeztek Ukrajnából, és közülük több mint 80 ezer lehet olyan, aki kifejezetten a háborús veszély miatt jött Magyarországra – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Lengyelországba már 453 ezren érkeztek Ukrajnából a háború kezdete óta, kedden 98 ezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán. (MTI)

Navalnij arra buzdítja az oroszokat, hogy mindennap tüntessenek a háború ellen

Alekszej Navalnij felszólította az embereket, hogy mindennap 19 órakor, hétvégén pedig 14 órakor menjenek ki az utcára és tiltakozzanak a háború ellen. Városaitok főterein, bárhol is vagytok – írta az ellenzéki politikus mozgalmának szóvivője a Twitteren. 

Sorra szakítják meg kapcsolataikat az amerikai nagyvállalatok az orosz partnercégekkel

A legismertebb amerikai nagyvállalatok közül az Apple, a Google, a Ford, a Harley-Davidson és az Exxon Mobil határozottan visszautasította Ukrajna orosz megtámadását, miután egyre jobban nőtt a nyomás a cégek befektetői és fogyasztói részéről, akik elutasítják az orosz erőszakot.

A Boeing repülőgépgyártó nagyvállalat minden alkatrészszállítási, karbantartási és javítási szolgáltatását felfüggesztette az orosz légitársaságokkal. Az amerikai székhelyű UPS és FedEx globális csomagszállító és logisztikai óriásvállalatok a kézbesítési szolgáltatásaikat, a Nike sportszergyártó cég a termékértékesítést függesztette fel Oroszországban. A Nike az okostelefonos alkalmazással történő értékesítést is beszüntette. A témáról bővebben itt olvashatsz.

Jászberényi Ukrajnából: Úton a háború szíve felé

A 24.hu-t tudósító író és kollégája eljutott Kijevbe, ahol még alig érkeztek meg a háború sújtotta városban dolgozó újságíróknak otthont szállodába, amikor megszólalt a légoltalmi sziréna. Útjukat ukrán önkéntesekkel tették meg, fogtak rájuk pisztolyt és jártak az önkéntesek egyik központjában. A 24.hu-t tudósító író és kollégája eljutott Kijevbe, ahol még alig érkeztek meg a háború sújtotta városban dolgozó újságíróknak otthont szállodába, amikor megszólalt a légoltalmi sziréna. Útjukat ukrán önkéntesekkel tették meg, fogtak rájuk pisztolyt és jártak az önkéntesek egyik központjában. Riport.

Paralimpia 2022: semleges színekben indulhatnak az orosz és a fehérorosz sportolók

Grigory Sysoev / Sputnik / Sputnik via AFP

Versenyezhetnek a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián az orosz és a fehérorosz sportolók, de csak függetlenként, a paralimpiai zászló alatt. Részletek.

A Gazprom folytatja az európai gázszállítást Ukrajnán át

A Gazprom továbbra is a megszokott módon szállít orosz gázt Európába ukrajnai tranzittal – közölte Szergej Kuprijanov, az orosz állami holding szóvivője újságírókkal szerdán Moszkvában. Kuprijanov szerint a Gazprom az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban, március 2-án 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül. (MTI)

Sean Penn a lengyel határra tartó menekülőkkel együtt hagyta el Ukrajnát

Az ukrajnai háborúról dokumentumfilmet készítő Sean Penn egy Twitter-üzenetben számolt be róla, hogy gyalogosan, az orosz katonai invázió elől a lengyel határ felé tartó menekülőkkel együtt hagyta el az országot. Részletek.

 

Címlapkép: Sergei SUPINSKY / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...

képcím

Prigozsin: A Wagner-csoport marad Bahmutban