Kiszivárgott egy videó a Kígyó-sziget elleni támadásról

Startlap - Startlap
Donyeck és Luhanszk orosz útleveleket ad ki; újabb két britet ítélhetnek halálra az oroszok; képzeletbeli dolgokkal harcolnak Ukrajnában a csecsenek. Az ukrán-orosz válság hírei.

Kiszivárgott egy videó a Kígyó-sziget elleni támadásról

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka szerint az orosz fegyveres erők Szu–30-as repülőgépjei két alkalommal is tiltott foszforbombákkal hajtottak végre támadást. Az esetről készült felvételt ezen a linken találod.

Újabb két britet ítélhetnek halálra az oroszok

Két újabb brit állampolgárságú férfit készül halálra ítélni az orosz vezetésű szakadár állam, a Donyecki Népköztársaság bírósága. A Guardian című brit lap értesülései szerint Andrew Hill és Dylan Healy is az ukrán hadsereg kötelékében szolgált, a donyecki régióban kerültek fogságba, most terrorizmussal vádolják őket. Részletek.

Donyeck és Luhanszk orosz útleveleket ad ki

Az oroszpárti Donyecki Népköztársaságban pénteken már orosz útleveleket is kiállítottak. Donyeck városában a helyi bevándorlási hatóság két okmányirodájában kezdték meg az iratok kiadását azoknak, akik korábban könnyített eljárásban jelentkeztek orosz állampolgárságért. Helyben lehet igényelni orosz állampolgárságot is.

Maxim Zakharov / Sputnik / Sputnik via AFP

Luhanszkban, a szintén csak Moszkva által elismert Luhanszki Népköztársaság székhelyén szintén pénteken nyílt meg orosz útlevelek kiadását intéző iroda. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. április 24-én írt alá rendeletet a könnyített honosítás lehetőségének kiterjesztéséről a luhanszki és donyecki régiók lakosai számára. (24.hu)

Az Egyesült Államok 820 millió dollárnyi új katonai segélyt nyújt Ukrajnának

A Pentagon szombaton bejelentette, hogy a közeljövőben új, 820 millió dollár értékű katonai segélycsomagot kíván adni Ukrajnának, amely két NASAMS légelhárító rakétarendszert, a korábban leszállított HIMARS rakétasorozatvetőhöz való lőszert, valamint 150 000 155 milliméteres tüzérségi lövedéket és négy speciális radart tartalmaz majd. Részletek.

Az EU elengedte a létfontosságú ukrán áruk után fizetendő vámot és áfát

Az Európai Bizottság lehetővé tette a tagállamok számára, hogy ideiglenesen eltekintsenek az Unión kívüli országokból behozott, az orosz-ukrán háború által sújtott ukrán állampolgároknak szánt élelmiszerek, takarók, sátrak, elektromos generátorok és más létfontosságú felszerelések után fizetendő vámoktól és áfától. Bővebben.

3,5 milliárd forinttal támogatja a kormány Ukrajna újjáépítését

Péntek este jelent meg a közlönyben a kormány határozata arról, hogy Magyarország a szolidaritás jegyében további támogatást biztosít Ukrajna számára. A támogatások felét idén, felét jövőre fizetik ki. (444.hu)

Mindeközben Norvégia egymilliárd eurós segélyt nyújt Ukrajnának. Részletek itt.

Az európai gázkészletek szintje júniusban megközelítette a 60 százalékot

Az európai föld alatti tárolók (UGS) gázkészlete megközelítette a 60 százalékot június végére, de a feltöltés mértéke lassult az előző hónapokhoz képest – áll a 26 ország 70 földgáz-infrastruktúrát (gázvezeték, gáztározó és cseppfolyósföldgáz-terminál) üzemeltető vállalatát képviselő Európai Földgáz-infrastruktúra Szövetség (GIE) jelentésében, amelyről itt olvashatsz bővebben.

13 ezer ukrán menekült egy nap alatt

Magyarország területére 2022. július 1-jén 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6839 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6252 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. (24.hu)

A megtorlást kockáztatják az ukrán tanárok az orosz ellenőrzés alatt álló területeken

Pavel Lisitsyn / Sputnik / Sputnik via AFP

Alá kell írniuk, hogy az orosz tanterv szerint tanítanak. Csakhogy Ukrajna szerint ez kollaboráció az ellenséggel. A témáról bővebben ebben a cikkben számolnak be.

Sokszor képzeletbeli dolgokkal harcolnak Ukrajnában a csecsenek

Az Ukrajnában az oroszok oldalán megjelenő csecsen alakulatok tevékenysége eddig leginkább imázsvideók gyártásában domborodott ki. A legújabb felvétel néhány korábbi társaságában ebben a cikkben nézhető meg.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Planet Labs PBC / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

NATO-főtitkár: Ha fegyvereket adtunk át Ukrajnának, akkor ezek...

képcím

Egyoldalú határmódosítást tervez Oroszország

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev