Kisvárosi háziorvosok és a koronavírus: maszkot kaptak, de nem jó, védőruhát a polgármester szerzett

Startlap - Startlap
Müller Cecília azt mondta, a háziorvosoknak kétszer is küldtek védőfelszerelést. A 82 éves nagykőrösi háziorvos szerint ez nem túl jó minőségű sebészeti maszkokban merült ki, amiért ráadásul többeknek messzire kellett utazniuk. A helyi rendelőben csak a nővéreknek jutott jobb védőfelszerelés, azt is a polgármester kerítette. De azért akad, ami a járvány idején is központilag jól működik a körzeti orvosoknál. Reggeli hírösszefoglaló.

“A továbbéléshez egy kis szerencse is kell” – a nagykörösi háziorvos szerint tényleg kaptak maszkot, de nem túl jót, és a nővérek védőfelszerelését is a polgármester szerezte

Bodnár Ferenc 82 éves, Nagykőrösön háziorvos, és a pandémia ellenére naponta rendel – igaz, immár telefonon keresztül. A rendelő működését átszervezték, de így is aggályos a dolgozók biztonsága. Müller Cecília szerint a háziorvosoknak kétszer is küldtek védőfelszerelést. Bodnár azt mondja, ez mindösszesen egy doboz, nem kielégítő minőségű maszkot jelent, ezért ő vett másikat. A helyi rendelőben csak a nővéreknek jutott jobb védőfelszerelés, azt is a polgármester kerítette. De azért akad olyasmi is, ami a járvány idején is központilag jól működik a háziorvosi rendelőkben. Erre a linkre kattintva elolvashatod Bodnár beszámolóját, amiből kiderül, hogyan küzdenek a koronavírussal a vidéki körzeti orvosok.

Hétfő éjjel 502 magyar jött haza a vesztegzár alá helyezett Tirolból

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éjszakai Facebook-bejegyzése szerint négy autóbusszal és egy közel 150 személygépkocsit számláló konvojjal érkeztek haza a magyarok a korábban karantén alá helyezett tiroli településekről. Részletek itt.

Fehérorosz elnök: Itt nincs vírus. Látott egyet is itt repkedni? Mert én nem.

Fotó: Sergey Guneev/Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Miközben a világ legtöbb országában példátlan intézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány megállítása érdekében, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elég meglepő módon reagál a pandémiára. Részletek itt.

Rémálommá vált egy lakásvásárlásra készülő szegedi OTP-s ügyfél élete: telefonjával trükközve 30 milliót loptak el a számlájáról, aztán betoppant a koronavírus

Attila lakást szeretett volna venni, de sajnos csalók hirdetésére jelentkezett. Amikor már éppen nyélbe ütötték volna az adásvételt, a telefonja felmondta a szolgálatot, és a számlájáról eltűnt a vásárlásra szánt 30 millió forint. A rendőrség nyomoz, a csalók eltűntek, az érintett számlát vezető OTP szerint nem ők hibáztak, de azért kártalanították az ügyfelet, a Vodafone nem is vizsgálja az ügyet. A koronavírus pedig nehezíti az eset felgöngyölítését. Egy nyilatkozó IT-biztonsági szakértő elmondta, szerinte mi történhetett. Ha kíváncsi vagy a teljes történetre, akkor itt folytasd az olvasást.

Jóval tovább fertőzhetnek a koronavírusos betegek, mint ahogy azt eddig hitték

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 16 kínai koronavírusos beteg vizsgálata alapján fontos következtetésre jutottak a vírus terjedésével kapcsolatban. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

A főváros hajléltalanellátóiban is érezni a koronavírus hatásait: tömegek érkeznek a szállókra

Ezres nagyságrendben jelentek meg a hajléktalanszállókon olyanok, akiknek eddig volt otthonuk. A fővárosi önkormányzat segítséget ígér. Kik rohamozzák meg a fővárosi szállókat, hogy bírja a helyzetet az ellátórendszer, és mit kínál a városvezetés? Ebből a cikkből megtudhatod.

Maszkdiplomácia: Kína tényleg győzött volna a koronavírus felett, és már a többi országnak mutatja az utat?

Fotó: Getty Images

Míg Európában és az USA-ban tombol a járvány, illetve romlik a helyzet, Kínából az utóbbi napokban már optimista hírek érkeznek. A nyugati országoknak jelenleg nagy szüksége olyan egészségügyi eszközökre, amiket főként az ázsiai országból tudnak beszerezni, az áru ugyanakkor kétes minőségű. Az EU-t aggasztja Kína új, segítő szerepe, akik a kezdeti elhallgató politikát soft power nyomulásra cserélték. És bőven van okunk gyanakodni, amikor azt állítják, nincsenek már új fertőzöttek Vuhanban. Részletek itt.

A kormánynak most tényleg meg kell mentenie a magyar gazdaságot, de nem mindegy, hogyan

A magyar kormány eddigi gazdaságvédelmi intézkedései legfeljebb arra jók, hogy megakadályozzák a gazdaság azonnali bedőlését. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt mondta, április 6-án vagy 7-én áll a nyilvánosság elé a gazdaság újraindítását célzó akciótervvel. Ennek a részletei egyelőre még nem ismertek, de ebben a cikkben sorra veszik a válságkezelés lehetséges opcióit az eddig felmerült ötletek alapján.

“Nem engedhetjük meg, hogy partra szálljanak itt olyan emberek is, akik nem is floridaiak” – továbbra sem köthet ki a halottakat és fertőzötteket szállító holland hajó

Ron DeSantis, floridai kormányzó hétfőn este jelezte, hogy gyelőre nem engedélyezik annak a holland üdülőhajónak a kikötését, amelyen halottak és koronavírusos betegek is vannak. A hajóról ebben a cikkben írunk bővebben.

Ritka, látványos időjárási jelenségben lehet részünk délután

A hazánk felett található hideg légtömegben a délutáni órákban kedvezővé válnak a feltételek záporok, hózáporok képződéséhez, helyenként akár látványos hózivatar is kialakulhat. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Ez is érdekelhet

képcím

444.hu: Völner rokonának és Rogán kabinetfőnökének is...

képcím

Orbán Viktor disznót vágott: "Errefelé még nem öltem disznót"

képcím

Hamarosan a központi időpontfoglalóban is regisztrálhatsz a...