Kiemelt Hírek 2020. augusztus 08.

Kiderült, hogy juthat ötmillió adag koronavírus-vakcinához Magyarország

Startlap Kiemelt Hírek 2020. augusztus 08.
Az Európai Bizottság a Sanofi francia gyógyszergyártónál kötött le 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát, amiből lakosságarányosan vásárolhatnak az egyes kormányok. Persze, ha sikerül kifejleszteni. Heti hírösszefoglaló.

Így juthat ötmillió adag koronavírus-vakcinához Brüsszel segítségével Magyarország

Az Európai Bizottság segítségével foglalhatja le azt az ötmillió adag koronavírus-vakcinát, amiről Orbán Viktor beszélt péntek reggeli rádióinterjújában. Az összes tagállam nevében ugyanis Brüsszel foglalja le az oltóanyagokat, amiből aztán lakosságarányosanvásárolhatnak az egyes kormányok. Természetesen akkor, ha egyáltalán sikerül kifejleszteni a vakcinát.

Az Európai Bizottság a Sanofi francia gyógyszergyártónál kötött le 300 millió adag koronavírus elleni vakcinát. A tervek szerint az oltóanyagot szeptemberben kezdik tesztelni, a cég becslése szerint jövő nyáron hozhatják forgalomba. Részletek itt.

Leváltották a kórházparancsnokok közel harmadát

Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok pénteken átadta az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt megbízóleveleket azoknak, akik augusztustól a korábbi kórházparancsnokok helyett ellátják ezt a feladatot. Teendőikről itt olvashatsz.

PSZ: ott tartunk, hogy egy nyolc általánost végzett iskolaőr többet keres, mint egy pályakezdő pedagógus

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a július 1-től járó 10 százalékos ágazati szakmai pótlék nem béremelés.Mint írták, ezzel csak azt ismeri el a kormány, hogy csődöt mondott az életpályamodell. Valódi béremelésnek az lenne, ha a pedagógusok bérének vetítési alapját a minimálbérhez kötnék. Itt olvashatsz arról, hogy ezzel szemben az iskolaőrök mekkora fizetést és extra juttatást kaphatnak a munkájukért.

Iszonyatos robbanások Libanonban – Őrizetbe vették a bejrúti kikötő vezetőit

Libanon fővárosában két hatalmas robbanás történt a kikötőben kedden. A tragédiában legalább 154 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azok száma, akik elveszítették otthonukat. A libanoni vöröskereszt szerint száz embert eltűntként tartanak nyilván, többségük a kikötőben dolgozott. Itt írják, hogy őrizetbe vették a bejrúti kikötő vezető tisztségviselőit, köztük Badri Dahirt, a vámhatóság vezetőjét, elődjét Safik Mirhit és Hasszán Kuraitimot, a kikötő igazgatóját. Korábban tizenhat kikötői dolgozót vettek őrizetbe. Az érintettek között olyan munkások is vannak, akik annak a raktárnak az építéséért, karbantartásáért feleltek, amelyben a 2750 tonna ammónium-nitrát berobbant.

Súlyos légikatasztrófa: 191 emberrel a fedélzetén kettétört az Air India Express egyik repülője

A Dubajból érkező gép keralai landolásakor csúszott le a futópályáról. Úgy tudni, legalább 17 a halálos áldozatok száma. A gép állítólag hátszélben és özönvízszerű esőben próbált leszállni. Az utasok többsége Dubajból hazatérő, a járvány miatt állást vesztett indiai vendégmunkás volt.

Kiderült, melyik milliárdost vették őrizetbe a nyomozók

Bár videót is közzétett, nem nevezte meg azt a milliárdost a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), akit őrizetbe vettek és bűnszövetségben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként a nyomozók. A 24.hu információi szerintazonban a közismert kelet-magyarországi élelmiszerlánc- és szállodatulajdonosként leírt férfi K. Ferenc., aki egykor a CBA Kereskedelmi Kft.-ben is tulajdonos volt, valamint érdekeltségébe tartozik a hajdúszoboszlói négycsillagos Délibáb Hotel.

Magyar Posta: megegyeztek a bérekről a szakszervezetekkel

Megállapodtak a munkáltató és a szakszervezetek képviselői csütörtökön abban, hogy átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók a Magyar Postánál, emellett megmarad az éves teljesítmény elismerés is. Bővebben.

Ezt a turisztikai szezont már a Balatonnál sem lesz könnyű visszahozni

Júniusban sem igazán tért még magához a hazai turizmus a járvány utáni sokkból. Külföldi turisták hiányában az nem meglepő, hogy még mindig csak a szokásos negyedén pörgött a szektor a nyár első hónapjában, az azonban már inkább rossz hír, hogy ekkor még a belföldi vendégek is csak nagyon visszafogottan utaztak.Itt olvashatsz a KSH pénteken közzétett adatairól.

Fotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Újabb kétmilliárdot kapnak a fesztiválok és a könnyűzenei klubok

A fesztiválszervezők és a könnyűzenei klubok támogatása volt napirenden a kormányülésen, ahol úgy döntöttek, hogy az eddigi 5,3 millliárd forintos keretcsomag mellé létrehoznak egy 2 milliárd 120 millió forintos keretet is. Ebből rendezvények szervezését támogatják, hogy pontosan milyen formában és mennyit, arról itt írnak.

Kiesett a Real Madrid és a Juventus a BL-ből

Hazai vereség után Manchesterben is kikapott a Real Madrid labdarúgócsapata, így nem jutott be a negyeddöntőbe. Kiesett a Juventus is, amely az februári, idegenbeli 1-0-s vereség után otthon Cristiano Ronaldo duplájával csak 2-1-re verte a Lyont. Összefoglalók itt.

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Keresés az oldalon