Kiemelt Hírek 2021. szeptember 18.

Ki lesz Orbán Viktor kihívója? Elkezdődött az ellenzéki előválasztás

Startlap Kiemelt Hírek 2021. szeptember 18.
Öten küzdenek a miniszterelnök-jelölti posztért, jövő vasárnapig tart az első forduló. Itt van minden fontos tudnivaló a szavazás menetéről. Heti hírösszefoglaló.

Ki lesz Orbán Viktor kihívója? Elkezdődött az ellenzéki előválasztás

Öten küzdenek a miniszterelnök-jelölti posztért, jövő vasárnapig tart az első forduló. Az első kör csak akkor lesz eredményes, ha valaki megszerzi a szavazatok legalább felét. Ha ez nem történik meg, második fordulót rendeznek a három legjobban szereplő jelölt között. Biztosan eldől viszont mind a 106 egyéni választókerületben az, hogy az ellenzéki pártok kit indítanak a fideszes jelölttel szemben a jövő tavaszi országgyűlési választáson. Ebben a cikkben olvasható minden, amit tudni kell az ellenzéki előválasztásról, az is, hogy hol és miként tudsz szavazni.

A Freeszfe-nek adja a Vidnyánszky-féle színházi fesztiválon keresett gázsija felét a világhírű rendező

Sokan lemondták a részvételüket a MITEM-en az SZFE ügye miatt. Robert Wilson, a világszerte ismert színházi rendező máshogy fejezte ki szolidaritását az egykori SZFE-vel.Bővebben.

Két kisebb földrengés volt Répcelak közelében

A földrengést a lakosság is érzékelte Nick, Sárvár, Csepreg, Vasasszony, Tömörd, Hegyfalu és Bő környékén. Részletek itt.

A Magyarságkutató Intézet azt állítja, találtak egy, a Halotti beszédnél 400 évvel régebbi magyar nyelvemléket

Az új legelső magyar nyelvemlék szerintük egy VII. századi avar kori tűtartó, amire ez van írva magyarul: Baszjad Izüt. Ide kattints, ha érdekel a téma.

Videón a SpaceX indulása és a Föld látványa az űrkapszulából

Fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA /AFP

Első alkalommal indult Föld körüli pályára kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel SpaceX-űrhajó. A Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került. Ha kíváncsi vagy az indulás pillanataira, valamint a résztvevők elé táruló látványra, kattints erre a linkre. Az utasok izgalmas történetéről pedig itt írtunk. 

Kiderült, mi számít a homoszexualitás népszerűsítésének

Kiadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa azokat az új, korhatár-besoroláshoz tartozó ajánlásokat, amiket a melegellenessé eltérített pedofiltörvény miatt kellett meghatározniuk. Az ajánlások lényegi részei itt érhetőek el. 

Lejárt a határidő, kiesnek a rendszerből az oltatlan egészségügyi dolgozók

Sokan vannak, akik csak a munkahelyük megtartása miatt vették fel a vakcinát, de hogy a Népszava információi szerint hányan lehetnek azok, akik távozhatnak az egészségügyi rendszerből a védőoltás megtagadása miatt, ebből a cikkből kiderül.

Féltékenység miatt rendezett vérfürdőt a dunakeszi családirtó

Több emberen elkövetett emberölés miatt nyomoznak a Dunakeszin történt hármas gyilkosság ügyében. Vasárnap este egy 54 éves férfi engedéllyel tartott vadászpuskájával volt anyósával, volt feleségével és saját kisfiával, majd önmagával is végzett. Itt írnak a brutális bűncselekmény részleteiről.

Zúgolódnak a bankok a hiteltörlesztési moratórium visszamenőleges átírása miatt

Két új rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett hiteltörlesztési moratóriumról. Ezek alapján a kormány visszamenőleg módosította a moratóriumra vonatkozó szabályokat, melynek következtében sok adós akár visszafizetésre is számíthat. A Bankszövetség jelezte, tudomásul veszik a kormány döntését, de van két olyan elem, amivel kapcsolatban szeretnék, ha kimaradnának a moratóriumból. Bővebben

„A tantestületekben sokan elkezdtek mást tanulni: cukrásznak, műkörmösnek, asztalosnak készülnek”

A győri Neubauer Tamás, aki a különböző szaktanárok hiánya miatt immár négy diplomával rendelkezik, és a helyi Audi-gyár diplomás dolgozói fizetésének harmadát sem keresi meg,  az első pedagógus, aki arccal és névvel, nyilvános kiállásban magyarázta el, miért nem hajlandó elkészíteni a portfóliót, amit a pedagógus-életpályamodell által rákényszerített. Tanárok tízezrei nem töltötték fel a portfóliójukat, és rengetegen lehetnek, akik soha nem is fogják, így búcsúzhatnak a pályától. Videó és további részletek itt.

(Nyitóoldali kép forrása: kozosalap.hu)

Keresés az oldalon