Mit süssünk a hétvégén?

Startlap - Startlap
Kezdjük a gesztenyeszezont 3 szuper gesztenyés süteménnyel!

A gesztenyeimádóknak most jött el az ideje, már kezd hullani a szelídgesztenyefák termése. Ezeket vagy illatozó gömbökként egyben megsütjük vagy geszenyepürét is készíthetünk belőlük. Abból pedig süteményeket, nézzünk is három különlegesebbet!

 

Gesztenyés pavlova

Hozzávalók:

3 szobahőmérsékletű tojásfehérje

12 dkg porcukor

1 ek (alma)ecet

1 ek étkezési keményítő

fél csomag gesztenyemassza

tejszínhab

 

Elkészítés:

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, közben több adagban hozzáadjuk a porcukrot, ecetet és a keményítőt.

A végén egy fényes, nagyon tömör habot kapunk.

Sütőpapírra borítunk egy edényt, körberajzoljuk, majd a papírt megfordítva a tepsire helyezzük. Erre kanalazzuk a habot és nagyjából elegyengetjük kanállal. Nem kell tükörsimának lenni, ez úgy is szép lesz, ha egyenletlen.

150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 40 percet sütjük.

Ha kihűlt, tejszínhabot halmozunk rá és megszórjuk reszelt gesztenyepürével.

 

 

Mákos cupcake gesztenyés-banános krémmel

Hozzávalók:

tésztához:

6 tojás

10 dkg darált mák

3 csapott ek lenmagliszt

1 ek cukor

késhegynyi szódabikarbóna

1 ek olívaolaj

krémhez:

25 dkg gesztenyemassza

3 érett banán

 

Elkészítés:

A mákot, lenmaglisztet, cukrot és szódabikarbónát összekeverjük.

A tojások sárgáját elkeverjük az olajjal.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.

A tojássárgákat elkeverjük először a száraz hozzávalókkal, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjét is.

Muffinkapszlikba vagy sütőpapíros tepsibe öntjük.

180 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

A krémhez a gesztenyemasszát és a banánt összeturmixoljuk vagy villával alaposan összetörjük és ráhalmozzuk a kihűlt sütire.

 

 

Gesztenyepüré sajttorta

Hozzávalók (16 cm-es formához):

kekszes alaphoz:

6 dkg vaj

11 dkg darált keksz

gesztenyés részhez:

25 dkg mascarpone

20 dkg gesztenyepüré

1 dl tejföl

6 dkg cukor

1 vaníliás cukor

1 ek liszt

2 tojás

habhoz:

2 tojásfehérje

6 dkg cukor

 

Elkészítés:

A sütőformába alulra sütőpapírt teszünk, kívülről pedig alufóliába csomagoljuk.

Az alaphoz a vajat felolvasztjuk, összekeverjük a darált keksszel. Annyi keksz kell, hogy éppen nedves legyen a massza. Alaposan belenyomkodjuk a forma aljába, úgy, hogy egyenletes legyen.

165 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt elősütjük.

Közben a mascarponet, tejfölt, cukrot, lisztet és gesztenyepürét alaposan elkeverjük, majd a tojásokat is egyesével hozzákeverjük.

Ráöntjük a kekszes alapra és 35-40 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha megmozgatva a közepe már nem hullámzik, max csak éppen kicsit remeg. Kivesszük a sütőből, a sütő hőmérsékletét pedig lejjebb vesszük kicsit, 150 °C-ra.

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A sajttorta tetejére halmozzuk. Nagyjából eloszlatjuk a habot, majd egy villát beleböködve és függőlegesen kihúzogatva formázhatjuk ilyen borzasra. A sütőbe a lenti részre rakjuk, hogy ne égjen meg a hab rajta és kb 20 percig sütjük.

Kihűlve szeleteljük.

 

További receptekért kattints a Konyhalál blogra!

 

Ez is érdekelhet

képcím

Winelabel: hasznos borászatok és borfogyasztók számára is

képcím

500 ezres napelemes rendszert dobtak piacra

képcím

Két ábrán mutatja be az MNB, miért nagyon kockázatos, hogy a...