Kiemelt Hírek 2019. február 05.

Kelet-Közép Európában újraindulhat a nukleáris futóverseny

Startlap Kiemelt Hírek 2019. február 05.
Nyakunkon a hidegháború 2.0?

Nem kizárt, hogy újra Kelet-Közép-Európa lesz a nemzetközi nukleáris fegyverkezési verseny egyik színtere Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatója szerint. Úgy véli, az atomrakéták korlátozására született szerződés újratárgyalása sem kizárt, de csak abban az esetben, ha abban Kína is részt vesz – írja az Infostart.

Visszatérhet a hidegháború?

Tálas arról is beszélt, hogy Oroszország és az USA is nekiláttak újra a közepes hatótávú rakétáik fejlesztésének, amelyeket annak idején, még egy 1987-es megállapodás keretében megsemmisítettek. Putyin orosz elnök ráadásul olyan fegyver fejlesztését rendelte el, amelyet a rakétavédelmi rendszerek nem tudnak hatástalanítani. Hogy ez sikerül-e Oroszországnak, függ – többek között – a politikai légkörtől és az állam pénzügyi, gazdasági helyzetétől.

Sokszereplős játékká válik

Bár Lengyelország nem zárkózik el attól,hogy a területére rakétákat telepítsenek, valójában mindenki igyekszik megakadályozni, hogy újra egy nukleáris versenyfutás színhelyévé váljon a régió. ami már csak azért is üdvös volna, mivel az ezzel járó költségek a legoptimistábban fogalmazva is csillagászatiak. Ezért a szakértő azt is hozzátette, hogy egy ilyen lépésre maximum akkor kerülhetne sor, ha már nagyon elmérgesedett a viszony a két fél között. Ami most zajlik, az inkább diplomáciai fenyegetőzés.

Kínát nem nagyon érdeklik a szerződések

A közepes hatótávolságú nukleáris erőket szabályozó INF-szerződést akkor lenne érdemes újratárgyalni, ha az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül más országokat is bevonnának – mondta a szakértő, hozzátéve: sokak szerint az orosz fejlesztés elsősorban Kína miatt kezdődött. Ők azonban nem érdekeltek abban, hogy egy ilyen szerződést megkössenek – írja a portál.

Keresés az oldalon