Ilyen volt III. Károly születésnapja

Startlap - Startlap
Először ünnepelték meg szombaton Londonban a hagyományos katonai pompával a brit uralkodó, III. Károly király "hivatalos" születésnapját

Az utóbbi hetven évben Károly néhai édesanyja, II. Erzsébet királynő tiszteletére rendezték meg minden júniusban a nagyszabású és díszes ceremóniát, ám ő tavaly szeptember 8-án, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében elhunyt.

Most először rendezték meg hivatalosan is III. Károly brit uralkodó születésnapját

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly egykori trónörökös az Egyesült Királyság uralkodója, és most először fogadta ő a felvonuló díszalakulatok tisztelgését.

A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádén.
A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádén.

Ilyen volt III. Károly születésnapja

A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádén.
A Trooping of the Colour elnevezésû katonai parádét 1748 óta rendezik meg a mindenkori brit uralkodó születésnapja alkalmából, rendszerint június második szombatján.
III. Károly király hivatalos születésnapja
Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádé
A Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádé.
Trooping of the Colour elnevezésű katonai parádé Londonban, III. Károly születésnapján
III. Károly születésnapi parádéja Londonban
Fotó megosztása:

A brit uralkodók “hivatalos” születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21. volt, III. Károly pedig november 14-én ünnepli 75. születésnapját.

A Trooping the Colour – a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak – 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnap mindig nyáron legyen, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében.

VII. Eduárd születésnapja szintén novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal is bevált: London népe szombaton kellemes kora nyári napsütéses időben köszönthette új uralkodóját.

Egy régi katonai hagyomány felelevenítése

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, akik így a csata zűrzavarában is könnyen felismerhették, hogy mely színek alatt kellett szükség esetén gyülekezniük.

A király az idei parádéra régi hagyományt elevenített fel, ugyanis lóháton érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovastestőrség laktanyájához, amelynek parkjában csaknem másfélezer katona díszszemlével tisztelgett előtte.

II. Erzsébet királynő 1986-ig – 60 éves koráig – szintén lóháton tette meg a palota és a gárdisták laktanyája közötti egy mérföldet, a következő évben azonban 1969 óta szolgáló kedvenc lova, Burmese visszavonult az aktív szolgálattól, és azután a néhai uralkodó minden évben hintón hajtatott végig a Mall sugárúton.

Egykor szándékosan zavarták meg, most minden rendben lezajlott

Több mint négy évtizede, 1981 júniusában komoly biztonsági incidens zavarta meg a ceremóniát: a lóháton érkező királynőre egy fiatal férfi a tömegből hat lövést adott le, de a fegyverben vaktöltények voltak.

A Marcus Sarjeant nevű lövöldözőt annak idején öt év börtönre ítélték, de három év letöltése után szabadult. III. Károly szombaton rendezett első hivatalos születésnapi ünnepsége zavartalanul lezajlott.

Az uralkodó – akit május 6-án koronáztak meg a londoni Westminster-apátságban – a szombati születésnapi ünnepség végén, a Buckingham-palota teraszán, családtagjai társaságában üdvözölte a tiszteletére összegyűlt több tízezres tömeget, majd megtekintette a ceremóniát záró nagyszabású légiparádét, amelyet a légierő, a haditengerészet és a hadsereg hetven repülőgépe és helikoptere mutatott be, kötelékekben átrepülve a palota felett.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Keleti Ágnes a világ legmagasabb kort megélt olimpiai bajnoka

képcím

Páratlan életút: 75 éves Presser Gábor

képcím

Az év eseménye: III. Károly brit király koronázása