Kiemelt Hírek 2018. augusztus 07.

Kalifornia történetének legnagyobb erdőtüzével küzdenek a tűzoltók

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 07.
Egyesült két fészek.

Az egyesült államokbeli Mendocino térségében tomboló erdőtűz hétfőn két fészek egyesülésével a legnagyobb erdőtűzzé vált Kalifornia történetében – tudatta az amerikai média.

A Mendocino környékén pusztító tűz eddig csaknem 115 ezer hektárnyi – Los Angeles nagyságú – területet perzselt fel, és továbbra sem sikerült megállítani a lángok terjedését – közölte a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal. A tűzoltóknak eddig 30 százalékban sikerült lehatárolniuk a tüzet.

Munkájukat nehezíti, hogy meteorológusok szerint az időjárás a továbbiakban is száraz és forró marad, fel-feltámadó szelekkel. Kalifornia északi részén a 43 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet a következő napokban.

A kétfészkű tűz pusztítása már most felülmúlta a Thomasét, amely mintegy 114 ezer hektárt égetett fel Santa Barbara és Ventura megyében 2017-ben.

 

Elpusztult otthonuk maradványait nézi a Smith-család a kaliforniai Reddingben 2018. augusztus 2-án. A Kaliforniában pusztító két erdõtûz miatt több tízezren otthonuk elhagyására kényszerültek. (MTI/AP/Marcio Jose Sanchez)

A lángok eddig 75 otthont emésztettek el, ezreket késztettek menekülésre. Ketten életüket vesztették a tűzben.

Északon is pusztít

A mendocinói tűz megfékezésén csaknem négyezren küzdenek, az amerikai hatóságok munkáját ausztráliai és új-zélandi szakértők is segítik.

A csapatok elsődleges célja megakadályozni, hogy a lángok áttörjenek a hegyoldalban fekvő települések, Nice, Lucerne, Glen Haven és Clearlake Oaks köré húzott gyűrűn – mondta el egy illetékes hétfőn.

Gyulladásgátló vegyszert szórnak repülõgéprõl tûzoltók a kaliforniai Lakeportban.(MTI/AP/Noah Berger)

Eközben a Kalifornia északi részén pusztító, Carr nevű tűzben heten haltak meg és több mint 1600 épület égett le. A Carrt 45 százalékban, míg a Yosemite Nemzeti Park bezárását eredményező Fergusont 38 százalékban sikerült megfékezni.

Kalifornia-szerte több mint 14 ezer tűzoltó harcol a lángokkal.

Nincs hiány vízből

Az amerikai államban nyolc nagyobb erdőtűz pusztít. Donald Trump amerikai elnök vasárnap katasztrófasújtott területté nyilvánította Kaliforniát, és elrendelte, hogy tegyék elérhetővé a szövetségi pénzalapot a helyreállítási munkálatok támogatására.

Trump a “rossz környezetvédelmi törvényeket” okolta az erdőtüzek terjedéséért, amelyek szerinte ellehetetlenítik, hogy felhasználják a rendelkezésre álló vízkészleteket. A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hivatal szóvivője ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy nincs hiány vízből.

Keresés az oldalon