Júniustól megváltoztatják Csongrád megye nevét

Startlap - Startlap
A névváltoztatással a trianoni döntés 100 éves évfordulójára emlékeznek. Esti hírösszefoglaló.

Trianon centenáriuma emlékére júniustól megváltoztatják Csongrád megye nevét

A hírt Juhász Tünde jelentette be hétfőn Szegeden. A kormánymegbízott megindokolta a döntést, és az azzal kapcsolatos praktikus kérdésekről is informált. Minderről bővebben itt írnak.

Megkérdezték, miért nem tettek eleget egy éve az Alkotmánybíróság ítéletének a rokkantnyugdíjakról, Orbán Viktor az őszödi beszéddel vágott vissza

Sebián-Petrovszki László az Országgyűlés hétfői ülésén emlékeztette rá a miniszterelnököt, hogy az Alkotmánybíróság alkotmánysértőnek minősítette a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény azon rendelkezését, amely a korábbi rokkantnyugdíjasok ellátásának összegét szabályozza. Az ítéletben tavaly tavaszra szabták ki a törvény megváltoztatásának határidejét, ami már jócskán lejárt. A DK-s képviselő Orbán Viktor kérdezte, mi a helyzet a dologgal. A kormányfő válaszolt is a kérdésre meg nem is, és sikerült kilyukadnia az őszödi beszédnél. Részletek itt.

Megvan a dátum: ekkor utalják a félmilliós pluszpénzt az egészségügyi dolgozóknak, és bejelentették a béremelést

A kormányfő április elején jelentette be, hogy minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos támogatást biztosítanak. Arról, hogy az összeg mikor érkezik, eddig senkinek sem volt fogalma, Orbán Viktor azonban a mai napon a Parlamentben egy képviselői kérdésre válaszolva elárulta a dátumot. Sőt, a kormány hivatalos Facebook-oldalán közzétették, milyen béremelésre lehet számítani már ebben az évben. Részletek itt.

Orbán Viktort megkérdezték, kirúgja-e Kásler Miklóst

Többen haltak meg a tárcavezető utasításai miatt a járvány alatt, mint ahányan a járványban, ezért felelősségre kell vonni – közölte a parlament hétfői ülésén Szabó Tímea. A Párbeszéd képviselője arról faggatta a kormányfőt, miért éppen Pintér Sándor belügyminiszter fogja levezényelni az egészségügy átvilágítását, és mikor rúgják ki Kásler Miklóst. A kormányfő pedig válaszolt, íme.

Operatív törzs: újra lehet szűrővizsgálatra menni

Fotó: Mark H Milstein/Bloomberg via Getty Images

Az operatív törzs május 25-i sajtótájékoztatóján Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár lelkesen méltatta a járvánnyal kapcsolatban hozott kormányzati intézkedéseket. Müller Cecília tiszti főorvos ismertette a szokásos adatokat, tájékoztatott a bölcsődék, óvodák felkészítéséről a gyermekek ismételt fogadására, valamint arról, mikortól és milyen típusú egészségügyi szűrővizsgálatokat lehet ismét igénybe venni. Az elhangzottakat ebben a cikkben foglalták össze.

A kórházparancsnokok mégis beleszólhatnak az orvosszakmai ügyekbe, ami a betegellátás működését veszélyezteti

Kásler Miklós – jó szokásához híven – pénteken jelezte, hogy részleges szerződéskötési tilalmat rendel el az állami egészségügyi intézményekben. Ezzel az a korábbi ígéret, miszerint a kórházparancsnokok hatásköre nem terjed ki orvosszakmai kérdésekre, megdőlni látszik. Egy szakmai portál arra hívja fel a figyelmet, hogy az új döntés egyáltalán nem életszerű, és ezt támasztja alá egy név nélkül nyilatkozó kórházi vezető álláspontja, aki szerint működésképtelenné válhat a betegellátás. A témáról erre a linkre kattintva olvashatsz tovább.

Fojtogatta, lépcsőhöz cibálta, majd elengedte a 11 éves kislányát egy makói férfi

A Szegedi Járásbíróság letartóztatta azt a makói férfit, aki rendszeresen verte a 11 éves kislányát, korábban már elítélték a gyermek sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt. A férfi utoljára múlt szerda este bántalmazta lányát. Részletek itt.

Bepereli az Emmit a Helsinki Bizottság

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem volt hajlandó kiadni a jogvédő szervezetnek egy dokumentumot, amelyben a kórházi ágyak felszabadításáról rendelkeztek, ezért jogi lépéseket tesznek. Az ügyről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

1,6 millió koronavírusos van a legfertőzöttebb országban, de strandra és szórakozni járnak az emberek

Az Egyesült Államokról van szó, ahol a neves baltimore-i Johns Hopkins egyetem statisztikái szerint több mint 1 millió 600 ezer koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és 97 ezer fölé emelkedett a betegségben elhunytak száma. A lakosság nem zárta magára az ajtót, sőt. Ha érdekel a tengerentúli járványhelyzet, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Az első privát amerikai űrutazás egy nagy reklám lesz, a történelem legelegánsabb űrhajósaival

Fotó: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

Elon Musk hagyományos reklámra nem sokat költ, mivel felismerte, hogy rendhagyó módszereivel sokkal több embert érhet el. Ezt bizonyítja a Crew Dragon űrmisszió első olyan útja, ami embereket visz az űrbe, és amely mérföldkőnek számít az USA űrkutatásában. A SpaceX asztronautái stílusosan indulnak a nagy útra szerdán, már az erről szóló kampányfilmek is olyanok, mintha csak egy új science fiction előzetesét látnánk. Fotók, videók és további információk itt találhatók.

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Orbán Viktor köszönetet mondott az Európai Uniónak

képcím

Orbán a diáktüntetésekről: A törvényeket be kell tartani