Változik a KRESZ, ezzel együtt a jogosítvány megszerzése is

Startlap - Startlap
Lázár János úgy véli, hogy a magyar utakon a közlekedési balesetek 60 százalékát a sofőrök rossz döntései okozzák.

Az építési és közlekedési miniszter egy keddi sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy gyilkosságnak tartja az Árpád hídi gázolást, amely egy kerékpáros életét követelte- írja a Világgazdaság. A tájékoztató eredeti célja az új állami beruházási törvény elfogadása volt.

Lázár kifejezte reményét, hogy akik a tragédia okozói voltak, elnyerik méltó büntetésüket. Szerinte lehet vita tárgya a hatályos jogszabályok esetleges enyhesége, de a történteken ez már nem változtat. 

Bejelentette ugyanakkor a KRESZ felülvizsgálatát, melyet a Építési és Közlekedési Minisztérium a Belügyminisztériummal közösen kezdeményezett. Az átalakítást ősszel társadalmi egyeztetésre bocsátják.

Lázár János szerint a közlekedési jogszabályok változtatása azért fontos, mert nem adnak választ az elmúlt húsz évben átformálódott közlekedési rendre. Ráadásul a fővárosi utcák használóinak száma radikálisan megnőtt. 

A tárcavezető azt is hangsúlyozta a hivatalos statisztikák alapján (a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, a KTI jelentésére hivatkoza), hogy a hazai közúti balesetek mintegy 30 százalékban vezethetők vissza sebességtúllépésre, a problémák több mint kétharmada a járművezetők rossz döntéseinek következménye. Véleménye szerint ráadásul sem a gépjárműállomány, sem a vezetői képességek nem olyanok mint a szomszédos Ausztriában. 

Úgy véli, érdemben át kell alakítani a B kategóriás jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét, de az elméleti, gyakorlati tudás mellett a pszichológiai alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel.

Ez is érdekelhet

képcím

Lázár: nem mini-Dubaj, hanem maxi-Dubaj épülne Rákosrendezőn

képcím

Lázár hadat üzent a külföldi építőipari cégeknek

képcím

Lázár kirúgta a GYSEV osztrák vezérigazgató-helyettesét