Izrael: folytatódnak az összecsapások, újabb területekre tört be a Hamász

Startlap - Startlap
Palesztinok szivárogtak be Izraelbe vasárnap is a megrongált határkerítésnél - jelentette hivatalos izraeli és palesztin közléseket idézve az izraeli közszolgálati rádió vasárnap.

A hivatalos beszámolók szerint közelharcok dúltak több, a palesztin Gázai övezettel szomszédos izraeli településen. A Gázai övezetet vezető Hamász iszlamista szervezet – amelyet számos országban terrorszervezetként tartanak nyilván – bejelentette, hogy szombat éjjel és vasárnap is képesek voltak újabb, friss egységeket bejuttatni Izraelbe.

A helyszíni beszámolók szerint még mindig számos, a Gázai övezet melletti településen tűzharcot vívnak az izraeli katonák az övezetből behatolt iszlamista fegyveresekkel, és vasárnap délután is indítottak Gázából rakétákat Izrael területére.

Vasárnap megtalálták egy ismert izraeli labdarúgó, Lior Aszulin holttestét, aki részt vett a sivatagi technobulin, melynek látogatói között az izraeli beszámolók szerint mészárlást hajtottak végre az iszlamista Hamász szervezet fegyveresei. A 43 éves csatár 2019-ben vonult vissza az aktív sporttól.

Mintegy száz izraeli került a Hamász fogságába

Egy ilyen csoport vasárnap délelőtt elrabolt egy, a határ menti úton haladó izraeli autót, melyet izraeli közlések szerint az övezettől északra, Asdód városnál sikerült megállítani, ahol agyonlőtték az autóból elfutó fegyvereseket.

A jelenlegi izraeli összesítések szerint mintegy száz izraeli katona és civil – férfiak, nők és gyermekek – kerültek szombaton a Hamász fogságába, őket a határkerítés megrongált részeinél hurcolták át Gázába.

Külföldi állampolgárok az elraboltak között

Izraeli tisztviselőktől a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet úgy értesült, hogy a túszok között több tucat külföldi állampolgár is van, akik közül néhányan részt vettek a sivatagi technozenei fesztiválon.

Számos amerikai állampolgárt, helyi üvegházakban dolgozó thaiföldi vendégmunkásokat, valamint az Egyesült Királyság, Németország és Oroszország állampolgárait is elvitték Gázába.

Az amerikai nagykövetség szóvivője azt mondta, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet. Izrael arra kérte Egyiptomot, hogy segítsen közvetíteni az izraeliek szabadon bocsátása érdekében zajló tárgyalásokon.

Egyiptomi tisztviselők és a Hamász egyik vezetője a The Wall Street Journal amerikai lapnak azt mondták, hogy nem tudnak kapcsolatba lépni számos, túszokat tartó Hamász-fegyveressel, és civilek is fogságba hurcoltak embereket, s ez megnehezíti a fogva tartott izraeliek pontos számának megállapítását.

Külföldi áldozatok is vannak a hivatalos közlések szerint

Szrétta Tavizin thaiföldi miniszterelnök bejelentette, hogy tel-avivi nagykövetségük jelzése szerint “két thaiföldit megöltek az erőszakban”.
Hozzátette, hogy az ország külügyminisztériuma már megkezdte az Izraelben tartózkodó thaiföldiek hazautaztatását.

Hun Manet kambodzsai miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a fegyveres összetűzésben meghalt egy Izraelben tartózkodó kambodzsai egyetemista.

Az izraeli ukrán nagykövetség azt jelentette be, hogy két ukrán állampolgár is életét vesztette Izraelben. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint a külképviselet hozzátette, hogy szervezik a holtestek hazaszállítását.

Felfüggesztett légijáratok

A konfliktus miatt számos légitársaság is felfüggesztette vagy korlátozta útjait Izraelbe.

Az AFP francia hírügynökség az érintett légitársaságoktól azt a hivatalos közlést kapta, hogy mások mellett a Lufthansa, az Air France, az olasz és a spanyol légitársaság, továbbá több tengerentúli cég is szünetelteti járatait vagy jelentősen korlátozta azok számát.

A Wizz Air már korábban bejelentette, hogy a Magyarországról Tel-Avivba, illetve onnan visszainduló járatait felfüggesztette.

Ötven éve nem volt ilyen véres támadás

Az izraeli hivatalos közlések szerint háromszázötvenre emelkedett a szombati támadások halottainak száma, s jelenleg több mint ezernyolcszáz sebesültet ápolnak a kórházakban, akiknek egy része súlyos, életveszélyes állapotban van.

Szombaton a Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei az övezet határvidékén izraeli településekre hatoltak be, ahol megöltek és megsebesítettek sok száz embert, s túszokat hurcoltak az övezetbe.

Ez volt legvéresebb támadás Izrael ellen az ötven évvel korábbi jóm-kipúri háború óta. Az izraeli hadsereg ezt követően ellencsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben délen, valamint északon a libanoni határnál, ezeknek szintén számos halálos áldozatuk van.

Ferenc pápa az erőszak leállítását sürgette az izraeli és palesztin területeken

Izrael és a palesztin területek békéjéért imádkozott Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter téren vasárnap délben mondott beszédében. Kijelentette, hogy aggodalommal és fájdalommal követi figyelemmel az Izraelben történő eseményeket.

Úgy vélte, az erőszak minden korábbinál “gyorsabban robbant”. A katolikus egyházfő közelségét fejezte ki az áldozatok családtagjainak. Azt mondta, imádkozik értük és mindazokért, akik terrorban és félelemben töltik ezeket az órákat.

Ferenc pápa a fegyveres támadások leállítására szólított fel. Kifejtette: “meg kell érteni, hogy a terrorizmus és a háború semmilyen megoldáshoz nem vezet, egyedül halálhoz, sok ártatlan szenvedéséhez. A háború kudarc, minden háború kudarc.”

Ez is érdekelhet

képcím

Ferenc pápa kinevezte Karikó Katalint

képcím

Halottnak nyilvánították az egyik magyar állampolgárságú...

képcím

Ferenc pápa a szentföldi harcok leállítását sürgette...