Már 1100 felett a halottak száma, 325 magyart menekítettek ki

Startlap - Startlap
A Hamász militáns csoport által szombat reggel indított támadási hullám volt a két fél közötti legnagyobb eszkaláció évtizedek óta. Több ország - köztük Amerika - is közölte, hogy a Hamász megölte vagy elrabolta állampolgárait, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig vasárnap válságtanácskozást tartott.

A BBC tudósítása szerint mintegy 1100 ember halálát erősítették meg Izraelben és a Gázai övezetben a Hamász fegyveresei által szombaton kora reggel indított összehangolt nagyszabású támadást követően. A halálos áldozatok száma tovább fog emelkedni, mivel sokan súlyosan megsebesültek – közölte az Izraeli Védelmi Erő. Gázában a légicsapások miatt 123 000 palesztin kényszerült lakóhelyét elhagyni, és közel 74 000-en keresnek menedéket iskolákban – közölte az ENSZ.

Legalább 700 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni – jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja az MTI szerint. Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában – tudatta a Haárec című izraeli újság. Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen.

A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett.

Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon.

Az Iszlám Dzsihád több mint 30 izraelit tart fogva, akiket a Gázai övezetben hurcoltak el, miután az iszlamista Hamász szervezet radikálisai támadást indítottak Izraellel szemben – közölte vasárnap Zijád en-Nahala, a palesztin szélsőséges csoport főtitkára. A televízióban közvetített beszédében Nahala hangsúlyozta, hogy a túszok addig nem térhetnek haza, míg az izraeli börtönökben raboskodó valamennyi palesztint el nem engedik.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet arról számolt be, hogy a Hamász is a mintegy 4500 palesztin rab elengedését követeli cserébe az izraeli túszokért. Az Iszlám Dzsihád is részt vett a Gázai övezetet irányító Hamász szombaton indított támadásában Izrael ellen. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon.

Izraeli számítások szerint a palesztin szélsőségesek több mint száz embert raboltak el, köztük amerikai állampolgárokat is. A német kormány szintén abból indul ki, hogy izraeli-német kettősállampolgárok is a radikálisok kezére kerülhettek. Az elhurcolt emberek között vannak izraeli katonák és civilek – idős nők, gyerekek, sőt egész családok – vegyesen.

A lódzi zsidó közösség egy képviselője a lengyel PAP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy egy dél-izraeli kibucban élő, lengyel állampolgárságú történész, Alex Danzig is a túszul ejtettek között van.

Füstölgő épület Gázában
Fotó: Afp

260-an haltak meg a sivatagi zenei fesztiválon

A Supernova zenei fesztivál halálos áldozatainak száma 260-ra emelkedett – jelentette az izraeli média a Zaka helyi mentőügynökségre hivatkozva. Mintegy 3000 ember vett részt az egész éjszakán át tartó rave-fesztiválon, amelyet a Hamász egy Izrael elleni nagyszabású meglepetésszerű támadás részeként vett célba. A fesztivált a Negev-sivatagban, a Re’im Kibbutz közelében tartották, nem messze a Gázai övezettől. A fesztiválon szemtanúk beszámolói szerint több nőt elraboltak, sokukat pedig megerőszakoltak és megöltek. 

Sokkoló a felvétel a fesztivál helyszínéről a támadás után:

Amerikaiak is vannak a halottak között

Az Egyesült Államok hadihajókat küld a Földközi-tenger keleti medencéjébe a Hamász Izrael elleni támadására válaszul, és már vasárnap katonai szállítmányt indított útnak – közölte Lloyd Austin védelmi miniszter.

A Pentagon vezetőjének vasárnapi közleménye szerint a lépés célja – Joe Biden elnökkel való egyeztetést követően – a védelmi minisztérium jelenlétének megerősítése, valamint a regionális elrettentő erő fokozása. Az Egyesült Államok hadseregének másutt állomásozó egységei is készen állnak, amennyiben az elrettentés céljából további erősítésre lenne szükség – derül ki a tájékoztatásból. A döntés értelmében úton van a Földközi-tenger Izraelhez közeli régiójába az USS Gerald R. Ford nevű repülőgép-szállító anyahajó. A haditengerészeti kötelékhez tartozik az USS Normandy rakétacirkáló és több rakétaromboló. Emellett az Egyesült Államok dolgozik azon, hogy vadászrepülőgépeket is küldjön a térségbe, köztük a légierőhöz (US Air Force) tartozó F-35-ös, F-16-os, F-15 gépeket.  

Lloyd Austin miniszter azt is közölte, hogy az Egyesült Államok azonnali hatállyal katonai eszközöket küld Izrael számára, az első szállítmány már vasárnap útnak indult és néhány napon belül megérkezik a Közel-Keletre. A miniszter hozzátette, hogy a Pentagon vezetése a következő napokban is szoros egyeztetésben marad az izraeli védelmi erőkkel.  

A Fehér Ház vasárnap azt közölte, hogy Joe Biden elnök vasárnap is telefonon egyeztetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akit tájékoztatott a már útnak indított amerikai katonai szállítmányról, valamint az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítéseiről, amelyeket az elmúlt egy napban Izrael védelmében tett. A megbeszélésen szó volt a Hamász által elrabolt és túszul ejtett emberek sorsáról.

Amerikai kormányzati illetékesek washingtoni idő szerint vasárnap délután azt közölték, hogy az áldozatok között négy amerikai állampolgár van, de hivatalos bejelentés egyelőre nincs, és azt az izraeli kormányzati közlést sem erősítették meg, hogy a túszok között is vannak amerikaiak.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter korábban vasárnap arról beszélt, hogy az amerikai áldozatokról és túszul ejtett állampolgárokról szóló jelentésekhez egyelőre tényeket vár.

Összeült az ENSZ biztonsági tanácsa

Helyi idő szerint vasárnap délután New Yorkban zárt ülést kezdett az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az ülés előtt Izrael ENSZ nagykövete újságírók előtt a támadásokról készült fotókat mutatott be, és embertelennek nevezte a történteket. Gilad Erdan azt mondta, hogy Izrael a Hamász cselekedetének elítélését várja a szabad világtól, és bírálta azokat az államokat, amelyek szerint a béke megteremtésének útja az önálló palesztin állam. Ahogy fogalmazott, békét nem lehet olyan szervezettel kötni, amelynek egyetlen célja, hogy elpusztítsa a másik felet, ahogy senki nem akart békét kötni Iszlám Állam, vagy az Al-Kaida terrorszervezettel sem. Rashida Tlaib, az amerikai Demokrata Párt baloldali szárnyának kongresszusi képviselője Izraelt “apartheid államnak” nevezte közleményében, és gyakorlatilag Izraelt okolta a történtekért. A Képviselőház tagja a kialakult helyzetre reagálva úgy fogalmazott, hogy minden palesztin és izraeli élet elvesztése fájdalom, de szerinte az elnyomás ellenállást szül. Részben bírálva az amerikai demokrata kormányzatot is hozzátette, hogy mindaddig, amíg az Egyesült Államok feltétel nélkül milliárdokkal támogatja az “apartheid kormányt” az erőszak folytatódik.

Tom Cotton, a Szenátus hírszerzési bizottságának republikánus tagja vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban azt az elvárását hangoztatta, hogy az amerikai adminisztráció mutassa ugyanazt a jellegű elkötelezettséget Izrael támogatásában, mint amit Ukrajna felé is mutat, így küldjön katonai felszereléseket, többi között légvédelmi eszközöket.

Szijjártó Péter: a magyar légierő két gépe 325 embert menekített ki Izraelből

FRISSÍTVE!

A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyanán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a közel-keleti országban, ahol egyes területeken gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak. Leszögezte, hogy a kormány számára ilyenkor természetesen a legfontosabb feladat a magyar emberek biztonságba helyezése.

Tájékoztatása szerint ezért több száz emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül 215-öt már az éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két repülőgépével, azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

“A Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakciójában tehát a magyar légierő három repülőgéppel összesen 325 embert menekített ki Izraelből” – húzta alá.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy így a hazatérésben segítséget kérő magyar emberek mindegyike itthon van vagy úton van már hazafelé, miután néhány perccel ezelőtt a harmadik evakuációs járat is elhagyta Izrael légterét. Közölte, hogy az érintettek között 310 magyar és tizenöt külföldi – például izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál – állampolgár van és 46 gyerek.

“Természetesen a nagykövetség munkatársai Tel-Avivban továbbra is 24 órás szolgálatot teljesítenek. Természetesen a budapesti vészhelyzeti központunkban is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk, és várjuk azoknak a magyar embereknek a jelentkezését, akiknek bármilyen segítségre szükségük van Izraelben” – jelentette ki.

Elmondta, hogy Budapest és Tel-Aviv között folyamatosak a menetrend szerinti járatok. A minizster arra kérte a magyar embereket, hogy kizárólag “nagyon-nagyon halaszthatatlan esetben” utazzanak Izraelbe, ha el tudják halasztani az útjukat, akkor tegyék meg a saját biztonságuk érdekében.

“Aki azonban Izraelbe megy, legyen szíves konzuli védelemre regisztrálni” – mondta.

A miniszter hangsúlyozta: “Mi továbbra is kiállunk Izrael mellett, elítéljük az Izraelt ért terrortámadást, egyúttal pedig arra hívjuk fel a nemzetközi politika szereplőit, hogy mutassanak felelősséget ebben a helyzetben, és kerüljük el az eszkalációját ennek a háborús helyzetnek.”

Ez is érdekelhet

képcím

A Hamász terrorszervezet kitett egy felvételt a magyar túszról -...

képcím

Halottnak nyilvánították az egyik magyar állampolgárságú...

képcím

Izrael felszámolta a Hamász vezetőinek gázavárosi...