Isten éltesse Törőcsik Marit – ma 82 éves!

„Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt.”

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-11-22 20:45

Törőcsik Mari a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Törőcsik Mari a valaha legtöbbet díjazott magyar színésznő. Azon kevesek egyike, akik díjat nyertek a cannes-i fesztiválon is. 2017-ben a Forbes őt választotta a 4. legbefolyásosabb magyar nőnek a kultúrában.

1935. november 23-án a Heves megyei Pély községben született Törőcsik Marián néven. Egy forrás szerint a különleges keresztnév úgy született, hogy a közjegyző tévedésből Mariánnak írta be a bediktált Mariann nevet.

„Az én gyerekkorom szebb volt, mint szép: gyönyörű volt.” – emlékezett később. A színésznő állítja: teherbírását is annak köszönheti, hogy egész életére feltöltekezett érzelmileg a gyermekkorában.

Nagyapja kis mozit üzemeltetett, ahol Mariann sok filmet nézett, már akkor híres színésznő akart lenni. Törőcsik Mari arra is élénken emlékszik, hogy egykor milyen szívesen dajkálta barátnőivel a falu másik híres szülöttét, Koncz Zsuzsát.

1954 és 1958 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola növendéke volt operett szakon. A Törőcsik Marián helyett a Törőcsik Mariann nevet használta, de Fábri Zoltán kérése után, Krencsey Marianne javaslatára „Mari” lett, hogy a nézők könnyebben megjegyezzék a nevét és hogy ne keverjék őket össze. Más forrás szerint a „Mari” művésznevet Hegyi Barnabás, a Körhinta operatőre javasolta, Jászai Marira hivatkozva.

1958 és 1979 között a budapesti Nemzeti Színházban játszott. Színházi kiugrására 1968-ig kellett várni. Ekkor mutatta be a Katona József Színház (akkor a Nemzeti kamaraszínháza) Zorin, Varsói melódia című darabját.

1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i fesztiválon. A filmet a 2013. decemberében elhunyt férje, Maár Gyula rendezte.

1979–80-ban ő volt a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője. Ezután 1980 és 1990 között a Mafilm színtársulatának, 1990 és 1993 között a szolnoki Szigligeti Színháznak volt a tagja. A Művész Színház után 1993–94-ben ő volt a Thália Színház igazgatója. 1989 és 1992 között a Magyar Színészkamara elnöke volt. 1989–1994 között az Aase-díj kuratóriumának tagja. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán docensként tanított. 2002 óta újra a Nemzeti Színház tagja.

Első házassága adminisztratív funkciójú volt, összesen csak három hétig tartott. Második férje Bodrogi Gyula, harmadik férje Maár Gyula rendező. Maár Gyulával közös gyermeke az 1973-ban született Teréz. A 70-es években egy vietnami kisfiút fogadtak örökbe és neveltek. A Son névre hallgató fiú később visszatért Vietnamba.

2008-ban egy kórházi rutinvizsgálat közben összeomlott a vérkeringése, szíve pedig megállt, kómába esett. A szinte általános orvosi vélemény ellenére, csodával határos módon tudata, emlékezőképessége, mozgásképessége visszatért. Emberfeletti akarat- és életerővel gyógyulni kezdett. A 2009-es Filmszemle megnyitóján mondta: „Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!” Az eset után leküzdötte erős függőségét, a dohányzást.

2011-ben róla nevezték el Nagytálya település faluházát.

2017 év elejétől legyengült egészségügyi állapota miatt többször is kórházba került.

 

Címlapfotó: MTI – Soós Lajos

Mai nap hírei

Magyar siker: érkezik az első szállítmány az egyik leghatékonyabb készítményből

demokrata.hu5 órája

Fél nap alatt védettséget adhat a koronavírus ellen egy új magyar gyógyszer

168ora.hu11 órája

Mesés vagyon, ezt hagyta örökösére Pécsi Ildikó

metropol.hu12 órája

Veszélyes is lehet az iPhone 12 sorozatban lévő Magsafe

gsmring.hu13 órája

Előre leszóltak nekik, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbán Viktorról szóló számukat

444.hu15 órája

Ezzel a Youtube funkcióval rengeteg új videót fedezhetsz fel!

digitalhungary.hu15 órája

Újabb adag havazás jön

agroinform.hu16 órája

Ben Affleck újabb fotóján nevetnek az internetezők: mi van vele?

joy.hu18 órája