Isten éltesse Presser Gábort!

Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes a 70. születésnapját ünnepli.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-27 10:00

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Presser Gábor Budapesten született 1948. május 27-én, és már négyéves korában elkezdett zongorán játszani. Antal Imre zongoraművész hamar felfigyelt tehetségére, és nagy jövőt jósolt neki. Általános iskolai tanulmányait egy zeneművészeti szakközépiskolában folytatta, emellett a Kapás utcai tánciskolában zongorázott, tizenévesen pedig már zenéket szerzett.

Ő írta az Omega saját dalainak zenéjét 1967-től, előtte ugyanis csak külföldi dalok feldolgozásait énekelte az együttes. Habár az Omega nagy sikernek és elismertségnek örvendett, Presser Gábor többre vágyott, ezért 1971-ben Laux József dobossal együtt kilépett a zenekarból, és megalapították Magyarország egyik meghatározó és legsikeresebb zenekarát, a Locomotiv GT-t. Szólóalbumaival együtt több mint 50 lemezt adott ki, de más előadóművészeknek is írt dalokat, többek között Zoránnak, Demjén Ferencnek, Katona Klárinak, Révész Sándornak, Kern Andrásnak, valamint a fiatalabb zenész nemzedék számos képviselőjének is.

Az 1970-es években a színházi életbe is bekapcsolódott. A Vígszínház 1973-ban mutatta be az első magyar musicalt, Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényének zenés adaptációját. Ezután Presser Gábor a Vígszínház több zenés darabjának is zeneszerzője volt, 1978 óta pedig a társulat zenei vezetője.

Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész, érdemes művész, zeneszerző, zongorista és énekes. Ezúton is sok boldogságot kívánunk a 70. születésnapja alkalmából!

Mai nap hírei

Hajnali havazás

koponyeg.hu3 órája

Ezerháromszáz alatt az új fertőzöttek száma

demokrata.hu4 órája

25%-kal drágábbak lettek a használt autók

autonavigator.hu4 órája

Mit mond el rólunk egy pszichológusnak az otthonunk? – Interjú az otthon érzelmi alaprajza program megalkotóival

wmn.hu6 órája

Nagyon vigyázz velük: ebből a 6 jelből ismerheted fel a megbízhatatlan embereket

joy.hu8 órája

Nyugdíj kisokos 2021 - Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj

ado1szazalek.com8 órája

Kevés lesz a kétéves átmeneti idő a gazdák felkészülésére?

agroinform.hu8 órája

Mit fedezel fel elsőre a képen? Sok mindent elárul rólad

unilife.hu18 órája