Ismét elérhető a Facebook és a tulajdonában lévő platformok

Startlap - Startlap
Pár órával az után, hogy helyreállt a Facebook közösségi oldal és az óriásvállalat tulajdonában lévő egyéb platformok, mint az Instagram és a WhatsApp, megérkezett a cég hivatalos magyarázata is a globális leállásra.

Illusztráció (Hakan Nural / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

A Facebook és a hozzá köthető platformok hétfő este váltak globálisan elérhetetlenné, nem sokkal azt követően, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét – írja az MTI.

A Facebook hivatalos magyarázata magyar idő szerint kedd hajnalban érkezett meg: blogbejegyzésükben azt írják,  a közel hat órán át tartó Facebok-leállás a routerek konfigurációs beállításának változása miatt következett be, és szó sincs hackelésről vagy a felhasználók adatainak megszerzésére irányuló kísérletről – olvasható a 24.hu cikkében.

A belső rendszerek is összeomlottak

“Tisztában vagyunk azzal, hogy néhány embernek gondjai vannak a Facebook alkalmazás elérésével. Dolgozunk azon, hogy a lehető leggyorsabban visszaálljunk a normális kerékvágásba, és elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért!” – közölte hétfőn a Facebook a Twitteren.

A Facebook a webhely “nem érhető el” üzenetet jelenítette meg a felhasználóknak, az Instagram pedig “szerverhibát” mutatott. A platformokon nem lehetett új tartalmakat betölteni.

A vállalat arról is beszámolt, hogy a belső – az alkalmazottak által használt – rendszereik is összeomlottak. A társaság nem közölte, hogy mi okozhatta a szolgáltatás kimaradását, amely szakértők szerint nem ritka jelenség, azonban ritkán fordul elő globális szinten.

A Telex arról ír, hogy nem hekkertámadás áll a meghibásodás hátterében. A New York Times a Facebook két, magát megnevezni nem kívánó IT-szakértőjére hivatkozva azt írta: az érintett alkalmazások rendszerei túlságosan eltérőek ahhoz, hogy egy támadás hatására egyszerre álljanak le.

Példátlan leállás

Ez volt az óriásvállalat történetében a legnagyobb leállás, a vállalat arról is beszámolt, hogy a belső – az alkalmazottak által használt – rendszereik is összeomlottak.

A leállásokat nyomon követő DownDetector honlap közlése szerint ezekben az órákban mintegy 14 millióan jelentették a platformokat.

Óriási összeget bukott Zuckerberg

A hétfő esti több órás Facebook-leállás már hétmilliárd dolláros veszteséget okozott a Facebook alapító tulajdonosának, Mark Zuckerbergnek – írja Bloomberg nyomán a 24.hu.

A cikk szerint az események hatására annyian adták el a részvényüket, hogy a cég árfolyama 5 százalékponttal esett. Ezzel Zuckerberg becsült vagyona 120,9 milliárd dollárra csökkent, így a Bloomberg milliárdos ranglistáján az ötödik helyre csúszott vissza.

Ez is érdekelhet

képcím

Kvíz: Palkovics, Liu fivérek - Tudod, hogy mi történt velük?

képcím

Extra bérlevonással kell büntetni a sztrájkoló tanárokat

képcím

Panelban él Joshi Bharat