Kiemelt Hírek 2018. június 29.

Ismeretlen tábla tiltja a segwayezést a belvárosban

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 29.
Nem létező táblával szabályozza az V. kerületi önkormányzat, hogy milyen járművek használhatóak a köztereken. A tiltásra azért van szükség, hogy élhető legyen a város.

Mint korábban írtunk róla, az V. kerülti képviselő-testület június közepétől kitiltotta a segwayt, az elektromos kerékpárt és elektromos rollert, a hoverboardot, az elektromos gördeszkát, a sörbike-ot és a riksát az önkormányzat tulajdonában álló gyalogutakról és gyalogos övezetekről.

Szentgyörgyvölgyi Péter, V. kerületi polgármester most egy Facebook bejegyzésben üzent a belvárosban segwayjel közlekedőknek: „Vége a türelmi időnek! Június 15-től csak szabályozott keretek között lehet már használni egyes elektromos meghajtású járműveket a Belvárosban!” – tájékoztatott a hvg.hu.

A csatolt fotón több más járművel együtt egy áthúzott segway is szerepel, arra utalva, hogy azoknak tilos a használata.

Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter/Facebook

A dolog szépséghibája csak az, hogy a közúti forgalom szabályozásához csak a közúti közlekedés szabályaiban és a vonatkozó előírásokban helyet foglaló, illetve a minisztérium által engedélyezett jelzőtáblák használhatók – írja a blogján Keserű Imre, közigazgatási szakember. A kihelyezett tábla pedig nem tartozik ezek közé.

Szentgyörgyvölgyi is beismeri, hogy a KRESZ hiányos e tekintetben, mivel az nem ismeri ezeket az újfajta járműveket. Szerinte viszont mégis helyén való a táblák kihelyezése, mert helyi rendelet tiltja a belvárosban a fenti járgányok használatát, így a külföldieknek is segítséget jelenthetnek a jelzések.

Keresés az oldalon