Ezután csak állami jóváhagyással fogadhatnak magánadományt az iskolák

Startlap - Startlap
Az új szabályokkal a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium az állam mindenre kiterjedő kontrollját erősítheti.

A Pintér-féle belügy utasításba adta, hogy csak a tankerületek és az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ (KK) fogadhatja el az oktatási intézményeknek szánt magán- vagy civil felajánlásokat – írja a Népszava.

A lap szerint az új szabályok értelmében az adományokról bruttó kétmillió forint érték alatt a tankerületi központok igazgatói dönthetnek, míg az afeletti adomány elfogadásáról a KK elnöke, Hajnal Gabriella dönt. Az adomány lehet forgalomképes ingatlan, ingó dolog, pénzösszeg, szolgáltatás, munkavégzés, vagy egyéb kedvezmény, támogatás, juttatás vagy ajándék.

A Népszava kérdésére a KK közölte, a belügyminisztériumi utasítás arra nem ad lehetőséget, hogy az adomány más intézményhez kerüljön, mint ahová az adományozó szánta. Ugyanakkor,

ha például egy magánszemély úgy adományoz pénzösszeget egy iskolának, hogy nem jelöli meg, pontosan milyen célból adja a pénzt, nemcsak annak elfogadásáról, hanem a felhasználásáról is a KK dönt az iskolavezetés helyett.

A lapnak nyilatkozó Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint azzal, hogy az adományozási szándékot az iskoláknak be kell jelenteniük a tankerületeknek és a KK-nak, ráadásul nem is dönthetnek saját hatáskörben azok elfogadásáról, a Belügyminisztérium az állam mindenre kiterjedő kontrollját akarja erősíteni. A PSZ elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a szabályok szigorításával a civil szervezetek és az állami iskolák kapcsolatát is jobban lehet majd ellenőrizni.

Címlapkép: Pintér Sándor belügyminiszter. Fotó: MTI/Kovács Attila

Ez is érdekelhet

képcím

Több iskolában kötelező program lett Rákay Philip Petőfi-filmje

képcím

Már Lentiben sem "áltanálosak" az iskolák

képcím

Leugrott egy diák a 3. emeletről a budapesti Veres Pálné...