Kiemelt Hírek 2017. szeptember 12.

Ingyenessé tenné az első diploma megszerzését az MSZP

Kiemelt Hírek 2017. szeptember 12.
Megújítanák a felsőoktatást.

A szocialisták kormányra kerülve ingyenessé tennék az első diploma megszerzését – jelentette ki Hiller István az ellenzéki párt választmányi elnöke.

A volt oktatási miniszter szerint az elmúlt évtized bizonyította, hogy diplomát szerezni érdemes, hasznos, megéri. A gazdasági válság alatt az, akinek diplomája volt, nehezebben veszítette el a munkáját, illetve könnyebben talált állást.

Hiller István kifejtette, kormányra kerülve az MSZP ingyenessé teszi a felsőoktatási tanulmányokat azoknak, akik teljesítik a bekerülési feltételeket. Az első diploma megszerzéséig nincs költségtérítéses hallgató; a keretszámokat csak az osztatlan képzéseknél tartják fent. Az intézmény vezetője ismét a rektor lenne a terveik szerint.

A politikus az első diploma megszerzésének költségvetési vonzatát 27-30 milliárd forintra tette. Ez nem is egy stadion, csak egy fél lelátó. Jobb érzésű fideszes ekkora összeggel ki sem áll – érzékeltette, hogy szerinte mekkora összegről van szó.

A politikus szerint a jól működő felsőoktatás csak jól működő közoktatás esetén képzelhető el. Céljuk, hogy elhárítsanak minden olyan akadályt, amit a kormány beépített a közoktatás rendszerébe. Példaként a szakgimnáziumok érettségi rendszerét említette, azonban a kétszintű érettségit megtartják; az érettségi esetében az államnak a jelenleginél komolyabb feladata van.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Keresés az oldalon