Ilyen volt az oktatásügyi tüntetés Budapesten

Startlap - Startlap
A Fővárosi Önkormányzat, a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront szervezésében tartottak demonstrációt az oktatásért a fővárosban október 23-án.

16:30-kor kezdtek el gyülekezni a Hősök terén a tiltakozók, akik  18 óra után nem sokkal értek az Andrássy úton keresztül az Oktogonhoz. Itt a civil szervezetek képviselői és Karácsony Gergely főpolgármester mondott beszédet.

Az eseményen fellépett a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, a Csaknekedkislány zenekar, Polgár Csaba, Fodor Tamás, Bárnai Péter és Szabó Simon színészek, valamint Szalai Anna aka L.A. Suzi és diákzenekar. A színművészek Jordán Tamás jelenetét adták elő. Ezután Oláh József romajogi aktivista beszélt a színpadon az 56-os forradalom hőseiről, valamint a magyar romák jelenkori helyzetéről. 

Őt követte Iványi Gábor lelkész, aki köszönetét fejezte ki a szolidaritással és azzal kapcsolatban, hogy tiszta szívű emberek között lehet. Az összegyűlt fiatalokat az 56-os pesti srácok örököseinek nevezte. 

 

Iványi után a közönség elé a Tanítanék Mozgalom olyan egyéniségei léptek, mint Törley Katalin, Berta Bea és Piltz Olivér. Utóbbi elárulta, hogy mindössze négy napig tanít már csak, mivel felmondási idejét tölti. Bár nagyon fognak hiányozni számára a diákjai, nem írta alá a státusztörvényt, így végképp búcsút int a magyar oktatásnak. Vádolom a kormányt – kezdtek bele közös beszédükbe.

Törley Katalin Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár korábbi bejelentését karikírozta ki, miszerint az egyik iskola új konténereket kapott. Felsorolták azokat a botrányokat, és furcsa kijelentéseket is, melyek az utóbbi időben láttak napvilágot. 

A Tanítanék Mozgalom mindenkit cselekvésre szólított fel, illetve arra, hogy vegyenek részt az alternatív, 7IGEN-es oktatási népszavazáson. Az Egységes Diákfront és az aHang kezdeményezésének célja, hogy 200 ezer aláírás összejöjjön, miután korábban egyik népszavazási kérdésüket sem hitelesítették. 

20:15 magasságában lépett színpadra Karácsony Gergely. „Október 23-a a köztársaság ünnepe” – kezdte beszédét a főpolgármester, aki szerint ma az állam nem köztársaság, hanem részvénytársaság, a közérdek helyett a magánérdeket képviseli.

 

Kiemelte Iványi Gábort, és a civil szervezeteket, akik a szociális háló újra szövésén munkálkodnak. Budapesten és más, általa szabadnak nevezett önkormányzatban viszont ott van a köztársaság.

Hitet tett amellett Karácsony, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi EP-választásra.

A főpolgármester az Oktogon színpadán az EDF és az ADOM diákmozgalmak képviselői követték, akik szintén a 7IGEN-es szavazásra buzdították a jelenlévőket. 

Az tiltakozó eseménynek nagyjából nem sokkal 20:30 felé lett vége, a Himnusz eléneklésével.

Ez is érdekelhet

képcím

Bilincsben vitték el otthonából Iványi Gábor egyházának...

képcím

Marad a Budapest-bérlet, a vármegyebérletet pedig elfogadja a BKK

képcím

Marad a Budapest-bérlet, a BKK elfogadja a vármegyebérletet...