Ilyen bírósági ítélet még soha nem született - rákkeltő gyomírtó miatt perel a kertész

A férfi azért indított pert, mert a gyártó nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-02 16:06

Címlapkép: Thinkstock

A kaliforniai legfelső bíróság döntése szerint jelentősen kisebb, 78 millió dollár kártérítést kell fizetnie a Bayer cég tulajdonában lévő Monsanto vállalatnak annak a kertésznek, aki állítólag a vegyipari óriás glifozát tartalmú gyomirtójának használata miatt szenved rákbetegségben.

Az illetékes bíróság augusztusban csaknem 290 millió dolláros kártérítés ítélt meg az áldozatnak, miután az esküdtszék felelősnek mondta ki a vállalatot abban, hogy nem tájékoztatta vásárlóit a szer használatának lehetséges következményeiről, holott tudott rákkeltő hatásáról. 

A per a maga nemében az első volt, mert először mondta ki bíróság, hogy a glifozátot tartalmazó gyomirtó rákkeltő, és először nyert pert ez ügyben az egyik áldozat. 

A kaliforniai legfelső bíróság októberben felülvizsgálata az alsóbb bíróság döntését, és megerősítette a Monsanto felelősségét, de a kártérítés összegét csökkentette, hogy ne ütközzön a vonatkozó kaliforniai és szövetségi törvényekkel. 

Tagadják, hogy rákot okoz

A Bayer cég tagadja, hogy a glifozát tartalmú gyomirtó rákot okozna, és fellebbezni fog a döntés ellen, mondván tudományos bizonyítékok, amelyeket a perben is bemutattak, nem támasztják alá az esküdtszék és a bíróság döntését.

Az Egyesült Államokban 8700-an adtak be keresetet a Monsanto ellen a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt. 

A 46 éves, kétgyermekes DeWayne Johnson limfómában (a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedésében) szenved, és a betegséget szerinte a Monsanto gyomirtói okozták. Johnson kertészként dolgozik egy San Francisco környéki tankerületben, és 2012 óta glifozátot tartalmazó szerrel permetezte az általa gondozott iskolák kertjeit, valamint a körülöttük lévő parkokat. 

2014-ben diagnosztizáltak nála limfómát, 2016-ban perelte be a Monsantót, mert az nem adott tájékoztatást a gyomirtók kártékony hatásairól.

Johnson dönthet arról, hogy elfogadja-e a csökkentett kártérítést vagy új pert kezdeményez. Ügyvédjei közölték, hogy a Bayer fellebbezésének tárgyalásán fogják kifogásolnia a kártérítés összegének nagyságát.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Tegnap bejelentették, hogy lezárják teljesen Magyarországot

napmintnap.com3 órája

Boltzár: mi lesz a mezőgazdasági üzletekkel?

agroinform.hu12 órája

Merkely Béla: akár május közepétől fellélegezhetünk

demokrata.hu12 órája

10 hiba, amit a középkorú nő elkövethet

napidoktor.hu13 órája

Katalin hercegné édesanyja megerősítette a hírt, amit már mindenki sejtett

life.hu13 órája

Orbán Viktor legrosszabb döntése

444.hu15 órája

Nagyon jó hír a Vodafone ügyfeleknek

itbusiness.hu18 órája

Búcsúbuli a klinikán: felfüggesztették az ápolókat és a takarítókat

hirado.hu18 órája