Illegális határátlépő tehén borzolja a kedélyeket Bulgáriában

Startlap - Startlap
A papírjai nélkül sétálgató állatot még Paul McCartney is a védelmébe vette.

Penka, azaz magyarul Habocska egy bolgár tehén, aki fogta magát és dokumentumok nélkül átsétált az Európai Unió határán. Le akarták ölni ezért a tettéért, de végül kegyelmet kapott.

Penka a bulgáriai Mazaracsevo nevű településről kóborolt el május 12-én a szomszédos Szerbia területére, ahol több mint két hetet töltött. Amikor az egészségét igazoló dokumentumok nélkül visszakerült, a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy le kell ölni, mert megsértette az élőállatok Európai Unióba történő behozatalára vonatkozó irányelveket.

A szarvasmarha megmentésére tulajdonosa, Ivan Haralampiev tíz napja televíziós felhívást tett közzé. Penka ügye ezt követően nagy nemzetközi tiltakozási hullámot keltett a közösségi médiában, különösen Nagy-Britanniában, ahol az aktivisták a brüsszeli bürokrácia áldozataként állították be.

Az állatok jogaiért síkra szálló aktivisták, köztük Sir Paul McCartney, a Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője, petícióban kérték Bulgáriától, hogy mentse meg az ötéves jószág életét. Több mint 30 ezren írták alá az internetes petíciót.

A Bolgár Élelmiszerbiztonsági Ügynökség belegyezett abba, hogy felülvizsgálja Penka ügyét. A laboratóriumi vizsgálatok alapján orvosi igazolást kapott arról, hogy egészséges, ezért nem fogják leölni, és “várhatóan a hét végéig visszakerülhet a Mazaracsevo településen lévő korábbi otthonába” – közölte a hatóság hétfőn.

A Négy Mancs állatvédő szervezet szerint naponta több tucat kóbor állat lépi át az Európai Unió külső határait. “Igazán kegyetlenség lenne mindegyiküket leölni” – jelentette ki Javor Gecsev szóvivő. Hozzátette: reméli, hogy Penka ügye segít majd rendezni ezt a “hézagot” az uniós joganyagban.

 

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Szél Bernadett: Merkely Bélának nincsenek meg azok a kórházi...

képcím

Novák Katalin is beszállt Rákay és Fekete-Győr vitájába, a...

képcím

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban