Kórházba vonult tervezett prosztatakezelésre a brit uralkodó

Startlap - Startlap
III. Károly pénteken - saját kezelésének kezdete előtt - meglátogatta a hasi műtéten a múlt héten átesett Katalin hercegnét.

Kórházba vonult pénteken a brit uralkodó. III. Károly király előre bejelentett, tervezett beavatkozáson esik át prosztatamegnagyobbodás miatt.

A király londoni hivatalának rövid pénteki tájékoztatása nem tér ki arra, hogy a 75 esztendős uralkodó meddig lesz kórházban. A palota szerint ugyanakkor III. Károly örömmel nyugtázta, hogy diagnózisának ismertetése “kedvező hatást gyakorolt a lakosság egészségtudatosságára”.

Az udvar már a múlt héten bejelentette, hogy Károly kórházi prosztatakezelésen esik át. Az akkori közlemény hangsúlyozta, hogy jóindulatú, “évente több ezer férfinél előforduló” elváltozásról van szó, és a király közéleti programjait “a lábadozás rövid időszakára” elhalasztják.

A diagnózis ismertetésével a Buckingham-palota szakított azzal a régre visszanyúló szokásjoggal, amelynek alapján az udvar korábban a szükséges minimumon túl nem közölt részleteket a brit királyi család magas rangú tagjainak egészségi állapotáról, esetleges betegségeinek mibenlétéről.

Udvari illetékeseket idéző médiaértesülések szerint a diagnózis nyilvánosságra hozását Károly kifejezetten kérte, azzal a céllal, hogy felhívja a közfigyelmet az időbeni kivizsgálások, szűrések fontosságára.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) az uralkodó diagnózisának ismertetése után közölte, hogy a prosztataelváltozásokkal foglalkozó online tanácsadó felületének látogatottsága több mint a tízszeresére emelkedett, az oldalt az udvar bejelentése utáni napon 16 ezren keresték fel az 1400 körüli addigi napi látogatottsági átlaggal szemben.

Katalin már túl van a műtéten

III. Károlyt a London Clinic nevű londoni magánkórházban kezelik, ugyanott, ahol Katalin walesi hercegné, Vilmos brit trónörökös felesége – az uralkodó menye – a múlt héten hasi műtéten esett át.

A 42 éves hercegné műtétjéről az udvar csak annyit közölt, hogy tervezett beavatkozásról volt szó, amely sikerrel járt.

A múlt heti tájékoztatás nem tért ki a betegség mibenlétére, de a Kensington-palota – Katalin és Vilmos londoni hivatala – közölte, hogy a walesi hercegné valószínűleg 10-14 napot tölt kórházban, utána otthonában lábadozik.

A palota hangsúlyozta: az orvosi szakvélemény alapján valószínűtlen, hogy Katalin a húsvétot követő időszak előtt visszatérhet közéleti feladatainak ellátásához.

III. Károly pénteken – saját kezelésének kezdete előtt – meglátogatta a hercegnét a kórházban.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Tömeges ételmérgezés egy budapesti kórházban

képcím

Fotókon a rákkal küzdő III. Károly, húsvéti eseményen jelent...

képcím

Károly király első beszéde Katalin hercegné diagnózisa óta:...