Kiemelt Hírek 2018. április 25.

Így ösztönözné szülésre a nőket a kormány

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 25.
A fiatalabb korosztály gyermekvállalási kedvét erősítenék.

Kiemelten szeretné ösztönözni a gyermekvállalást a magyar kormány – derül ki a HVG birtokába jutott, demográfiai terveket tartalmazó EMMI dokumentumból.

Eszerint további anyagi segítséget akarnak nyújtani annak érdekében, hogy a nők az első gyermeküket 28 éves koruk előtt szüljék meg.

Célként tűzték ki a lakosság egészségi állapotának javítását, valamint a várható élettartam növelését, prevenciós és szűrőprogramok indítását. Ehhez szükség van az egészségügyi intézmények fejlesztésére és eszközbeszerzésekre is. A várandósság és a szülés körülményeinek javítása is napirenden van.

Támogatni kell a család és a munka összeegyeztethetőségét: a bölcsődei férőhelyeket meg kell duplázni, illetve ösztönözni a távmunkát, rugalmas, illetve részmunkaidős foglalkoztatást. A munkáltatók anyagi ösztönzését, illetve a munkajogi szabályok változtatását is javasolják a dokumentumban.

Egyelőre konkrétumok nélkül említik a főállású anyaság nagyobb anyagi elismerését, az apák szerepének fokozottabb elismerését is.

A határon túli magyaroknál is javasolják a juttatások, támogatások körének kiszélesítését, úgy, hogy a „külföldön élő nemzettársaink érezhessék az állam figyelmét és támogató hozzáállását, hogy ezáltal adott esetben szívesebben dönthessenek a végleges hazatelepülés mellett”.

 

Forrás: HVG, Blikk

Címlapfotó: Thinkstock

Keresés az oldalon