Így néz ki a Duna rekordalacsony vízállásnál - fotók

Startlap - Startlap
Van, ahonnan teljesen eltűnt a víz.

Három helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja a héten.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs közleménye szerint Ercsinél mínusz 67 centimétert regisztráltak, az eddigi rekord az 1970-ben mért mínusz 36 centiméter volt. Dunaföldváron a 2011 decemberében regisztrált mínusz 172 centiméternél egy centiméterrel alacsonyabbat mértek, Dunaújvárosban pedig a 2016-os mínusz 55 centiméteres rekord dőlt meg 3 centiméterrel.

A következő napokban a Duna meghatározó vízgyűjtőin számottevő mennyiségű csapadék várható. A vízszintemelkedés szombaton éri el Budapestet, aznap déltől áradó tendenciára lehet számítani.

A tartósan alacsony vízállások továbbra is ellehetetlenítik a ráckevei-soroksári Duna-ág természetes vízpótlását, ezért ott a vizet a múlt héten telepített ideiglenes mobil szivattyúk pótolják éjjel-nappal. A vizsgálatok szerint az ottani vízminőség a felső és az alsó szakaszon jó, a középső szakaszon megfelelő, de az alacsony vízállás, a lelassult áramlás és a magas vízhőmérséklet miatt – elsősorban a középső szakaszon – oxigénhiányos állapot alakulhat ki. A romlás előrejelzésére egy kiterjedt, speciális rendszert üzemeltetnek, amely hét jellemző helyen vizsgálja a kritikus vízminőségi paramétereket, a megelőzésre pedig levegőztető rendszereket telepítettek Dunaharasztiban, a tassi Rózsa-szigetnél, a Molnár-szigetnél és a szigethalmi hídnál.

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Kismaros és Nagymaros között ártéren viszont egészen egyszerűen eltűnt a víz.

 

Közzétette: Árpád Zirig – 2018. augusztus 23., csütörtök

 

 

 

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Vajúdás közben értesítették, meghalt a férje, a lánya a...

képcím

"Nemcsak téveszme, hanem veszélyes is, akárcsak Orbán maga" -...

képcím

Parragh Lászlónak keményen visszaszólt a Magyar Nemzeti Bank