Így lopták el az ukrán menekült kutyáját és táskáját a zuglói vasútállomáson

Startlap - Startlap
Zelenszkij: Nyerni fogunk; folytatódnak a béketárgyalások; naponta mintegy 500 orosz katona hal meg; mi van, ha az oroszok már nem is akarják megépíteni Paks II-t? Az ukrán-orosz válság hírei.

Így lopták el az ukrán menekült kutyáját és táskáját a zuglói vasútállomáson

Keresik a rendőrök azt a személyt, aki három és fél héttel ezelőtt lenyúlta egy Ukrajnából menekülő férfi kutyáját és táskáját a zuglói vasútállomás peronjáról. Az elkövetőről felvétel is készült, itt megnézheted.

Zelenszkij: Nyerni fogunk, mert ez a mi otthonunk

Hosszú interjút készített Kijevben az Economist az ukrán köztársasági elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel, amelynek fő témája – nem meglepő módon – a háború volt. A politikus kijelentette, biztos, hogy meg fogják nyerni a háborút és hozzátette, hogy nem tartja magát hősnek. A politikus beszélt arról is, hogy az egyes nyugati országok hogyan állnak a háború témájához, és hogy lehet-e tartós béke, ameddig Putyin a Kremlben van. Az interjú legfontosabb részleteit ez a cikk foglalja össze.

Hétfőn folytatódnak a béketárgyalások

Hétfőn Törökországban folytatódnak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között, és egyelőre egymásnak ellentmondó információk érkeznek arról, hogy mire lehet számítani. Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy reményei szerint az újabb megbeszélés késedelem nélkül elhozhatja a békét, Vadim Deniszenko belügyminisztériumi tanácsadó azonban úgy érzi, nem lesz áttörés a legfontosabb kérdésekben. (24.hu)

Lavrov: Régen még tudni lehetett, meddig tart a NATO határvonala, ma már nem

Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök akkor találkozhat, ha majd közeledik a két fél álláspontja a kulcsfontosságú kérdéseket illetően –jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a szerb sajtónak hétfőn Moszkvában. Mint mondta, az elhamarkodott találkozó kontraproduktív lenne. Részletek.

Ukrán tanácsadó: Naponta mintegy 500 orosz katona hal meg

Naponta 510-530 orosz katona hal meg Ukrajnában – írta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója egy hétfői Twitter-bejegyzésben. Podoljak szerint ez a hadi cselekmények intenzitását és az ukrán hadsereg motivációját jelzi. Ahhoz azonban, hogy az ukránok megkétszerezzék vagy háromszorozzák az orosz veszteségeket, további nehéz- és nagy hatótávolságú tüzérségi rendszerekre van szükségük. (24,hu)

Teljesen evakuálni kell Mariupolt – mondja a város polgármestere

Humanitárius katasztrófa szélén áll az ostromlott Mariupol és teljes evakuációra van szükség – közölte a város polgármestere. Vadim Bojcsenko tájékoztatása szerint mintegy 160 ezer civil van a víztől, áramtól és fűtéstől megfosztott városban. 26 busz várja, hogy elvihesse a lakosságot, de az oroszok nem engedélyezik a biztonságos eltávozást.

Közben Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes is bejelentette, hogy hétfőn nem tudnak humanitárius folyosókat nyitni az ostromlott településekről, mert hírszerzői jelentések szerint az oroszok provokációra készülhetnek a tervezett útvonalakon. (24.hu

Mi van, ha az oroszok már nem is akarják megépíteni a Paksi Atomerőmű új blokkjait?

MTI Fotó: Sóki Tamás

Sajtóinformációk szerint a Roszatom az orosz-ukrán háború kezdete után levélben jelezte a magyar kormánynak, hogy elállna a paksi atomerőmű bővítésétől. A cég ezt cáfolja. A témáról ezen a linken olvashatsz bővebben.

Riport az ukrán atomerőmű városából, aminek határából visszaverték az oroszokat

A juzsnoukrajinszki erőműhöz a háború elején egyszer már egész közel kerültek az oroszok, de sikerült őket visszaszorítani egy közeli kisvárosból. A Telex tudósítói arra voltak kíváncsiak, hogyan élik meg a helyiek a helyzetet, közben magyar újságíróként nem várt nehézséggel szembesültek. A riportot itt találod.

ORFK: Egy vak férfi egy szál gitárral gyalogosan jött át Ukrajnából

Az Országos Rendőr-főkapitányság összesítése szerint vasárnap 4 934-en léptek be Magyarországra az ukrán-magyar határszakaszon. A barabási közúti határátkelőhelyen jelentkezett belépésre egy vak ukrán állampolgár is, akit az ukrán határőrizeti szerv munkatársai elkísértek át a határon. (24.hu)

 

Címlapkép: Police.hu

Ez is érdekelhet

képcím

A sérült magyar katonák egy része hazatért Koszovóból

képcím

Magyar KFOR-katonák is megsérültek az észak-koszovói...

képcím

Putyin: Oroszország jövője az Ukrajnában harcoló katonáktól...