Kiemelt Hírek 2018. április 12.

Így kerüld el, hogy átverjenek használtautó-vásárlásnál!

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 12.
Előfordult, hogy már az első úton kiesett az autó kereke, szétesett a váltó vagy elszakadt a vezérmű-szíj.

Ha az ember nem elég körültekintő használtautó-vásárlás során, akkor nagyot bukhat az üzleten – figyelmeztet a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete. Az egyesület szerint sok olyan eset történik használtautó-vásárlást követően, hogy kiesik az autó kereke, szétesik a váltó vagy elszakad a vezérmű-szíj az első úton – írja a divany.hu.

Sajnos az autóvásárlás – különösen a használtautók vásárlása – nem hasonlítható össze azzal, ha például cipőt veszünk, egyszerűen azért, mert rengeteg szempont alapján kell mérlegelni, márpedig a panaszos ügyfelek többsége azok közül kerül ki, akik az alapvető lépéseket sem tartják be. A fogyasztóvédők szerint a vásárlók leggyakrabban a kilométeróra állását vizsgálják meg, ám gyakran hallani, hogy machinálnak vele, így az autó állapotáról csak a tüzetes átvizsgálása után lehet biztosat mondani. Ezért érdemes néhány lépést betartani.

Elképzelhető, hogy az autó a kereskedés parkolójában áll, de attól még lehet más tulajdonában. Gyakori eset, hogy a potenciális vevő a papírok kitöltésekor szembesül azzal, hogy a vásárolni kívánt gépjármű nem is a kereskedő tulajdona. Ilyen esetben el is lehet felejteni a fogyasztóvédelmet, és ha a cég felszámolás alatt áll, akkor még jogi következményei is lehetnek a vásárlásnak.

Fontos az is, hogy a megvétel előtt megnézzék az autót egy szervizben. Ha ezt a lehetőséget visszautasítják, az máris gyanús. De legalább ennyit számít, hogy az autó múltjával tisztában legyen a vásárló, ám erre csak hazai gépjárműveknél van lehetőség.

Az egyesület kiemeli, hogy érdemes tisztában lenni a jogokkal, a használtautóra ugyanis a vásárlást követő egy éven belül szavatosság érvényes. Tehát, ha bármilyen rejtett hibát talál a vevő, akkor joga van panasszal élni.

 

Keresés az oldalon