Kiemelt Hírek 2018. augusztus 03.

Így keresett Kásler Miklós egy év alatt 57 milliót az Országos Onkológiai Intézet igazgatójaként

Startlap Kiemelt Hírek 2018. augusztus 03.
Az új Orbán-kormány tagjai közül Kásler Miklósnak ment a legjobban a 2017-ben, de egy kórházigazgató ennek csak a töredékét kapja munkájáért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának élére kinevezett Kásler Miklós tavalyi 57 milliós jövedelme messze meghaladja az új Orbán-kormány többi tagjának 2017-es bevételét – írja a 24.hu. Az orvosprofesszor szja-bevallása szerint 57 millió forint bevételt termelt a tavalyi évben, amelyből 8,6 millió forintot adózott le.

Kásler tehát 2017-ben az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójaként több mint négyszeresét kereste meg jelenlegi miniszteri fizetésének, összesen havonta bruttó 4,75 millió forintot. Ez azonban az igazgatói fizetéséből nem jön ki, ugyanis a kórházigazgatók bérezését az intézmény bevételeihez igazítják, ami alapján még a legnagyobb hazai egészségügyi centrumok élén is legfeljebb bruttó 1,1-1,2 millió forint jár. A közepes forgalmúnak tekinthető Onkológiai Intézet igazgatója tehát 800-900 ezer forintnál nem kereshetett többet, ami egy év alatt csupán maximum 11 millió forint.

A miniszter júniusi vagyonbevallásából kiderült, hogy ezen felül havi 1 millió forintot keres egy pontosan meg nem nevezett kutatási tevékenységgel, amelyet feltehetően korábban is végzett, tehát ez további 12 millió forint évente.

A minisztérium gyors választ ígért, de már a telefont se veszik fel, így csak a teóriák maradnak Kásler millióiról

A lap június elején megkereste a kérdéssel a tárca sajtóosztályát, ahol többször is gyors választ ígértek, július közepe óta azonban a telefont se veszik már fel.

Nem maradt hát más, csak a további feltételezések. A lap szerint az egészségügy csúcsain dolgozók komoly összegeket kaphatnak gyógyszercégektől úgynevezett gyógyszer study-szerződések révén. Az ilyen megállapodásokból a gyógyszervizsgálatba bevont orvosi vezető akár 10-20 milliós honoráriumban is részesülhet, az esetek döntő részében csak a pénz elenyésző része jut a helyszínt biztosító intézményhez. A jelenlegi szabályok miatt az intézménynek nem kell tudnia a szerződésben foglalt összeg mértékéről.

Kásler Miklós a fentieken kívül oktatói fizetést is kaphatott, valamint az elmúlt években közszereplővé vált: az M1 csatornáján beszélgetős sorozatot csinált Nemzeti nagyvizit címmel a nemzeti sorskérdésekről, amiről könyv is készült.

Keresés az oldalon