Huxit: Orbán Viktor elkezdett volna kilépni az Európai Unióból?

Egy holland jogászprofesszor szerint a magyarok és a lenygelek gyakorlatilag kijelentették, hogy nem akarnak EU-tagok maradni. A merész állítás korántsem olyan irreális, mint amilyennek elsőre tűnik. Reggeli hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-05-06 09:07

Fotó: Aurelien Meunier/Getty Images

Huxit: Orbán Viktor elkezdett volna kilépni az Európai Unióból?

Christophe Hillion holland egyetemi jogászprofesszor szerint a jogállamiság megroppantásának köszönhetően EU-s szinten kereszttűzben álló Magyarország és Lengyelország gyakorlatilag kinyilvánította, hogy nem óhajt tovább az EU tagja lenni, hiszen nem tartják be a tagságból fakadó kötelezettségeket. Vajon mennyire merész ez az állítás? Erre a linkre kattintva egy interjút olvashatsz Hillionnal.

Jobb, ha hozzászoksz a gondolathoz: ez a járvány még biztosan eltart egy darabig

Az a kérdés, hogy pontosan merre járunk a járványgörbén –  túl vagyunk-e az első hullámon vagy sem – megosztja a tudományos világot. Viszont abban eléggé egyetértenek a tudósok, hogy ez még nagyon nem a vége: a vita tárgya nem az, hogy lesz-e második, vagy negyedik hullám, csak az, hogy ezek mekkorák lesznek. Ha érdekel, miféle jövőre számítanak az epidemiológusok, vagyis milyen forgatókönyveik vannak a járvány további alakulására, akkor itt folytasd az olvasást.

“Orbán szereti, ha küzdeni kell” – így akasztotta meg a járvány Orbán Viktor olajozottan működő gépezetét

Orbán Viktor a januári évindító sajtótájékoztatóján dobta be a raboknak és a romáknak kifizetett kártérítések témáját, ebbe az új, még épp csak elkezdett kampányba rondított bele a járványhelyzet. Mióta a koronavírus berobbant, több ügyben is hátraarcot hajtott végre a kormány, és ezek során a színfalak mögött kialakultak feszültségek. A KDNP-seknek az iskolabezárások intézése nem tetszett, Gulyás Gergely, illetve több befolyásos kormánypárti polgármester pedig a településvezetők jogainak korlátozásáról szóló törvényjavaslat miatt tiltakozott. A kormányfő ugyanakkor most igazán elemében van: Orbán Viktor élvezi a válságkezelő, problémamegoldó szerepétEbben a cikkben a Direkt36 tényfeltáró központ lebbenti fel a függönyt az elmúlt hetek politikai eseményeinek hátteréről.

Tömegek és káosz a szakrendelőkben: van, ahol az orvos dönt a tesztről, máshol egyáltalán nem fogadnak beteget

Az új eljárásrend szerint május 4-től az egészségügyi intézmények ismét fogadhatnak nem sürgős eseteket, de a vizsgálatok és beavatkozások egy részénél kötelező feltétel a negatív koronavírusteszt. Az megváltozott helyzet rengeteg kérdőjelet hozott magával, de a betegek már hétfőn megindultak, és többen – vírusteszt hiányában – csalódottan mentek haza. Ebben a cikkben  budapesti és vidéki szakrendelők tájékoztatnak az új ellátási rendről, és néhány jó tanáccsal látják el a betegeket.

“A jelentés hemzseg a tévedésektől és hazugságoktól” – Karácsony Gergely nyilvánosságra hozta a Pesti úti idősotthon vizsgálati anyagát

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A főpolgármester kedd késő esti Facebook-posztjában írt arról a vizsgálatról, amely a Pesti úti idősotthonban történtekről szólt. Karácsony Gergely nyilvánosságra hozta ennek anyagát, valamint a jelentés tételes cáfolatát tartalmazó, a hatósági eljárásban benyújtott észrevételeket, amelyekben kezdeményezte Budapest Főváros Kormányhivatalának kizárását a hatósági ügyben. Bejegyzését itt tudod elolvasni.

Tovább emelkedett a magyarországi koronavírusos fertőzöttek és halottak száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírust, és több ember meghalt a betegség következtében. A friss, hivatalos hazai koronavírusos statisztikákat erre a linkre kattintva ismerheted meg.

A külügyminisztérium hozta haza Dzsudzsák Balázst az Arab Emírségekből

A magyar labdarúgó válogatott csapatkapitányának diplomata útlevele van. A témáról bővebben itt írnak.

Freedom House: Magyarország már olyan mint Ukrajna, nem demokrácia, hanem hibrid rezsim

2015-ben még szilárd demokráciaként sorolták be Magyarországot, vagyis a 25 éve rendszeresen kiadott jelentés történetében példátlan módon rövid időn belül két kategóriát zuhantunk 2019-re a Freedom House friss, Nations in Transit című jelentésében. Ebben a posztszovjet térség és az egykori keleti blokk államait vizsgálják a  demokrácia alapelveinek érvényesülése szempontból. A hibrid demokrácia az ötből a középső kategória, és nem sok jót takar. Részletek itt.

Videón, ahogy fáklyaként lángolt egy 190 méteres felhőkarcoló az Egyesült Emírségekben

Az épület lakóinak beszámolói szerint helyi idő szerint kedden 21 órakor tűz ütött ki az Abbco Tower névre hallgató épületben Sardzsa városában. A közösségi médiában megjelent felvételeken jól látszik, hogy az egész épületet elborította a tűz, lángoló törmelékdarabok hullottak róla a földre. Videó és további részletek itt.

Komoly szélviharok várhatók

Fotó: Evening Standard/Getty Images

A következő napokban nagy területen erős, néhol viharos szélre kell számítani. Részletes időjárás-előrejelzést itt találsz.

Mai nap hírei

Vitray Tamás elárulta, miért mentek tönkre a házasságai

femcafe.hu8 órája

Sokat netezel, keveset telefonálsz? – Kiemelkedő ajánlat a Vodafone-nál

gsmring.hu12 órája

Szemző Áron nem hagyta szó nélkül Kásler aljas megszólalását

budavidek.ezalenyeg.hu12 órája

Jön az európai minimálbér, de egy magyar munkás nem keres majd ugyanannyit, mint egy német

szeretlekmagyarorszag.hu13 órája

Elhunyt Szalai Attila

librarius.hu14 órája

Ismét nagyot esik a benzin ára

agroinform.hu15 órája

Bejutott a járvány egy távoli kis szigetországba is

napmintnap.com16 órája

Menő okosóra 15 ezer forintért? Miért is ne?

digitalhungary.hu19 órája