Elrepült Hszi Csin-ping, véget ért a kínai elnök háromnapos budapesti látogatása

Startlap - Startlap
Orbán Viktor miniszterelnök a reptéren búcsúzott el Hszi Csin-ping kínai elnöktől péntek este. Képgalériába gyűjtöttük a háromnapos budapesti látogatás fontosabb eseményeit.

Három nap után véget ért a kínai elnök budapesti látogatása, aminek alkalmával összesen 18 megállapodás köttetett, noha ezekről sok részletet nem tudtunk meg Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közös sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter később úgy fogalmazott, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása történelmi jelentőségű Magyarországon, és így a két ország közötti csúcstalálkozón ennek megfelelő eredmények is születtek. Elmondta például, hogy megkezdik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű építésének előkészítését egy közös kínai-magyar fejlesztés keretében. Ugyanígy, elkezdik az előkészítését egy olyan gyorsvasúti összeköttetésnek is, amely azt célozza, hogy a repülőtérről Budapest belvárosába “gyorsan, kulturáltan lehessen megérkezni” – közölte Szijjártó, aki azt is bejelentette: a nukleáris energia területére is kiterjesztik az együttműködést.

Galériánkban a látogatás fontosabb eseményei, időrendben visszafelé:

A Telex azt írja, a kínai elnök Mol Campuson tett látogatása, illetve a délutáni, Ferihegyre tartó útja után is hatalmas dugók alakultak ki Budapesten. Hszi Csin-ping Pekingbe tartó repülőgépe miatt Ferihegyen is késtek a menetrendszerinti járatok, erről a lap olvasói számoltak be.

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Orbán Viktor megint hazudik

képcím

Orbán: A múltkor még felindult voltam

képcím

Magyar-német Eb-meccs: példátlan fejleményről számolt be...