Hőség: elrendelték a "vörös kódot"

Startlap - Startlap
A Belügyminisztérium valamennyi szociális intézmény számára kötelezővé tette a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását.

A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a “vörös kód”, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a “vörös kódot”, ami az elmúlt években nem fordult elő – hangsúlyozta Fülöp Attila.

A “vörös kód” egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda – magyarázta az államtitkár.

A “vörös kód” a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is – mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Az államtitkár elmondta, hogy az előző héten kiadott “vörös kód” jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

(MTI)

Arról, hogy hogyan alakul időjárásunk a következő napokban, a Kiderül részletes előrejelzésében olvashatsz.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter a tüntetésen: Orbán Viktor kérjen bocsánatot, vagy...

képcím

A bicskei gyermekotthon kilenc egykori lakója összesen 154 millió...

képcím

Diáktüntetés lesz szombaton Budapesten