Kiemelt Hírek 2018. július 31.

Aki játék és humor nélkül képtelen lett volna élni - ma lenne 83 éves Antal Imre

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 31.
Ma lenne 83 éves Antal Imre.

Antal Imre zongoraművészből lett televíziós személyeség, színész, humorista, érdemes művész. Sokan nevettünk a különböző műsorokban elmondott viccein, poénjain. „Imruska” ma lenne 83 éves.

1935. július 31-én született Hódmezővásárhelyen, tanulmányait is ott végezte. Orvosnak készült, s úgy vélte, csak osztályelsőként válhat érdemessé a középszerűséget nehezen tűrő orvosi hivatásra. Egyik unokabátyja zongorázni tanult, ő is el-eljárt az órákra. Érdeklődése felkeltette a tanárnő figyelmét, aki azt ajánlotta a szüleinek, hogy talán érdemes lenne a kis Imrét is a billentyűk elé ültetni. Így is történt, és ő gyorsan és örömmel haladt a tanulásban. Zongorájuk azonban nem volt, de a sors 1944-ben váratlan ajándékhoz juttatta a családot: megőrzésre megkapták egy ismerős família hangszerét, akiknek lakását bombatalálat érte, így már otthon is gyakorolhatott.

Először egy iskolai ünnepségen mutatkozott be, ennek híre eljutott a szegedi konzervatórium igazgatójához, Kollár Pálhoz is, aki megkereste szüleit.

1947-ben kezdte meg konzervatóriumi éveit, minden nap bejárt Szegedre, miközben magántanulóként végezte az iskolát. 1951-ben befejezte a konzervatóriumot, és a család felköltözött Pestre. Az Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskola után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, s 1959-ben kitüntetéssel végzett. Az Országos Filharmónia szólistája lett, hangversenykörútjai alkalmával bejárta a fél világot, hét nemzetközi versenyről távozott értékes trófeával.

A zongorától a televízióig

A szüntelenül utazó zongorista idehaza a Fiatal Művészek Klubjában talált módot a feloldódásra, állandóan vicceket mesélt, és erre figyelt fel Békés József író, a televízió szerkesztője, aki azt mondta:

“figyellek téged, te olyan jól szórakoztatod itt a közönséget, gyere hozzám műsorvezetőnek”.

1965-ben a Könnyű-e együtt élni veled című házaspárbajszerű műsorban állt először kamera elé, s mivel az élő adásban semmi lámpalázat nem mutatott, rábízták a Köszöntő, majd a Halló fiúk, Halló lányok című ifjúsági program vezetését. Felívelő zenei pályafutása azonban váratlanul kettétört: 1970 körül görcsösödni kezdtek jobb kezén az ujjai, egyre nehezebben játszott, s hamarosan fel kellett adnia zongoraművészi ambícióit. 1972-ben megvált az Országos Filharmóniától és a Magyar Televízió szórakoztató és zenei főosztályán kapott státuszt.

A televízió jól kamatoztatta verbális tehetségét, színészi vénáját. A művelt, több nyelven is tudó, kellemes, szellemes, udvarias csevegő az elmúlt évtizedek alatt az ország “Antalimi”-je lett, képességeivel feledtette apró termetét, jelentéktelen külsejét. Számtalan népszerű műsor vezetője volt (kedvencének a Szó mi szót tartotta), több tévéjátékban pedig színészként is játszott. A Bors című sorozatban Dániel Ede “tanár urat” alakította, s jellemszínészként kiváló alakítást nyújtott a Szevasz, Vera, a Szemüvegesek, a Circus Maximus című mozifilmekben. Vitrayval közösen vezette a szilveszteri tévéadásokat.

Lételeme a humor, az önirónia, de gyűlöli a gúnyt, más nevetségessé tételét. Kevesen tudják, hogy jó néhány viccmesélő verseny győztese, egy alkalommal öt órán keresztül mesélt vicceket egy színházban, alaposan lefárasztva közönsége nevetőizmait.

“Sokszor kényszerül az ember olyan utakra, amit humor és szeretet nélkül képtelen lenne túlélni.”

Utolsó éveiben kisnyugdíjasként élt, bár azzal, hogy a Magyar Televízió 2004-ben az Örökös Tag címet adományozta volt főmunkatársának, a vele járó havi juttatás lehetővé tette a méltatlan élethelyzet enyhítését. Több évtizedet megért népszerű műsora, a Szeszélyes évszakok is megszűnt.

Egy ideig még nagy terveket dédelgetett: megműttette duzzadt orrát, s az írásgörcs, ami miatt annak idején abba kellett hagynia a zongorázást, magától elmúlt, és lelkesen gyakorolni kezdett hangszerén. Egy 2004-ben megjelent lemezen hallható is a játéka, de a nagy koncert elmaradt.

Élete végén daganatos betegséggel küzdött, két hónapon át a Hospice alapítvány kórházában kezelték, sikertelenül. 2008. április 15-én, 72 éves korában elhunyt.

 

 

Forrás: MTI, Wikipedia

Keresés az oldalon