Holland lányok, akik erdőbe édesgették a náci katonákat, ahol lelőtték őket

93 éves korában hunyt el Freddie Oversteegen, aki nővérével gyerekként tanult meg gyilkolni a világháború idején.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-04 18:21

Fotó: Courtesy of National Hannie Schaft Foundation

Freddie Oversteegen ahhoz a háromtagú női kommandóhoz tartozott, amely a holland ellenállás tagjaként harcolt a nácik és a kollaboránsok ellen a második világháborúban. A nő egy nappal 93. születésnapja előtt, szeptember 5-én halt meg egy idősek otthonában.

Amikor a náci Németország lerohanta Lengyelországot, 14 éves volt – írja a theguardian.com az Observerre hivatkozva. Édesanyjával és idősebb nővérével éltek az Amszterdam melletti Haarlemben. Kommunista anyjuk az egyenlőség és a társadalmi felelősség szellemiségében nevelte őket. A náci megszállás kezdete után egy Frans van der Wiel nevű férfi vette rá a lányok anyját, hogy csatlakozhassanak az ellenálláshoz, mondván, a németek sosem gyanakodnának kamaszlányokra. Később kiderült, igaza volt, a lányokat ugyanis egyszer sem állították meg ellenőrzésre, amikor kerékpárjuk kosarában fegyvereket szállítottak.

Fotó: theguardian.com

Anyjuk csak egyet kért tőlünk, hogy mindig maradjanak emberek. A lányok egy hétfős ellenállósejt tagjai lettek, csak ők ketten voltak nők. Katonai kiképzést kaptak, megtanították őket lőfegyverrel, robbanószerrel bánni, és azt is oktatták, hogyan járjanak és tájékozódjanak, akár éjjel is az erdőben.

Egy alkalommal előfordult, hogy Truus egy magas rangú SS-tisztet elcsábított egy étteremben, majd a közeli erdőbe hívta sétálni, ahova Freddie utánament, mondván, késő van, és miután elmentek a helyszínről, lelőtték német katonát.

A csapathoz 1943-ban csatlakozott az akkor 23 éves Hannie Schaft. A három lány sokszor dolgozott együtt, és mindig Truus volt a főnök. Freddie volt viszont az első, aki embert ölt közülük. Elmondása szerint mindig tudta, hogy meg kell tennie, de soha sem gyilkolt könnyű szívvel.

A nővérek a háború után új életet kezdtek, mindketten családot alapítottak – múltjukat azonban nem tudták teljesen feldolgozni és lezárni.

Hozzászólások