Kiemelt Hírek 2018. június 18.

Hogyan éljük túl a hosszú repülőutat?

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 18.
Van néhány remek tippünk, amivel kellemesebbé varázsolhatjuk a hosszú repülőutat, bármerre is megyünk.

Utazni mindenki szeret, de a hosszú repülőutakra már nem annyira jó gondolni. Európából Ausztráliába eljutni például közel egy teljes repülőn töltött napot jelent.

Egy nap tömény gyereksírás. Egy nap mozgásképtelenség. Egy nap repülőgépzaj. Egy nap kényelmetlenség. És ezzel még nincs vége: ha megérkezünk, vár a jetlag, a felborult bioritmus.

Kellően átgondolt utazási előkészületekkel csökkenthetjük a hosszú repülőutakkal járó kellemetlenségeket, melyek skálája a szimpla kimerültségtől a mélyvénás trombózisig terjedhet, és ez utóbbi már egyáltalán nem vicces.

Helyválasztás

Általános szabály, hogy érdemes minél korábban megvenni a repülőjegyet, és indulás előtt egy nappal online becsekkolni. Ilyenkor nagy eséllyel lehet még válogatni a helyek közt, bár egyes légitársaságok ezért már pénzt kérnek.

Ha rendszeresen utazunk és gyűjtjük a légi mérföldeket, a pontjainkat beválthatjuk magasabb kényelmi osztályra szóló helyre. Minél hosszabb az utazás, annál inkább érdemes ezt megfontolni. Helyet a gép hátsó részében jó keresni, ami bár zajos, de itt előfordulhat, hogy maradnak mellettünk üres székek.

Fotó: Thinkstock

Ingyenes upgrade

Upgrade – vagyis magasabb kategóriájú hely néha ingyen is az ölünkbe pottyanhat. Érkezzen korán a reptérre, legyen kimondottan jólöltözött (nem a pszichés hatás miatt: edzőcipőben utazóknak például nem szoktak magasabb kategóriájú helyet felajánlani) és kérdezze meg a check-in pultnál udvariasan, a legszebb mosolyát elővéve, hogy van-e ilyenre lehetőség.

Hogy jobban teljen az idő

Érdemes saját fülhallgatót hozni, még jobb, ha zajszűrős. Nem olcsók, viszont annak, aki sokat utazik, nagyon sokat segít. Hozhatjuk a saját filmjeinket-zenéinket, de egy jó könyv is át tud segíteni az unalmas órákon.

Saját párna

Minden repülőtéren árulják, a nyakcsigolyáink hálásak lesznek érte. A szemet takaró, alvást segítő maszk is jó szolgálatot tesz. Mint ahogyan a füldugó is.

Megfelelő öltözék

Ha elegánsan indulunk, akkor is legyen egy váltás kényelmes ruha az útra a kézipoggyászunkban. Sőt, papucs is. A cipőnek – utastársainkat megkímélendő – illik külön cipőzsákot hozni.

Üres palack

Inni sokat tanácsos – vizet. Az alkohol és a túl sok kávé kerülendő. A palackot a személyzet szívesen megtölti, nekik is jó, ha kevesebbet ugráltatjuk őket.

Ha megérkeztünk, vegyük fel a ritmust a leghamarabb és igyekezzünk az adott időzónának megfelelően működni.

Keresés az oldalon