Kiemelt Hírek 2018. szeptember 04.

Hihetetlen módon vertek át egy devizahitelest

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 04.
Eladták a házat, az adósság viszont rajtuk maradt – a rendőrség pedig nem nyomoz

Rengeteg devizahiteles van, aki bármit megtenne azért, hogy megszabaduljon az adósságaitól. Ezt pedig a szélhámosok nem egyszer ki is használják, ahogyan egy pesterzsébeti család esetében is történt – írja a 24.hu.

A bajban lévő családot jó megjelenésű, tájékozott üzletemberek keresték fel, akik azt ígérték, az ingatlanukért cserébe kiváltják őket az adósságukból. Az adásvétel meg is történt, a ház az üzletembereké lett, azonban az adósság továbbra is a családot terhelte. A rendőrség szerint felvetődik a csalás gyanúja, de eddig mégsem nyomoznak az ügyben.

Gogolák Józsefné és férje egy sikeres vállalkozást üzemeltettek. A család tulajdonában egy kifőzde és egy autószerelő-műhely volt. Pesterzsébeten építtették fel a dupla telken álló családi házukat, ahol az asszony szüleivel és gyermekeivel éltek közösen.

A kölcsönüket kedvező kamatozású devizahitelre váltották, amelynek törlesztésével sokáig nem is volt gondjuk. A felvett 45 millió forint hitel kezdeti havi 320 ezer forintos törlesztőrészletét a család eleinte könnyedén kifizette, később azonban az árfolyamváltozások, valamint a házaspár válása megnehezítette az életüket.

Gogolákék már 20 millió forintot fizettek vissza, amikor a törlesztőrészletek 700 ezer forint fölé emelkedtek. Hiába próbáltak lazítani a feltételeken, 2013-ban végrehajtási eljárás indult ellenük, ami a családi házukat, az asszony szüleinek dunavécsei házát és minden ingó vagyonukat érintette.

Ugyan 2017-ben elsőfokon megszűntették a végrehajtást ellenük, a bank fellebbezését követően a Fővárosi Törvényszék mégis a bank javára döntött.

A bajt csak tetézte egy korábbi kálvária, amely két évvel korábban kezdődött: a családot üzletemberek keresték fel, akik bedőlt hitelekkel foglalkoznak, és felajánlották nekik, hogy megvásárolják az ingatlant, banki kapcsolataikon keresztül pedig kivásárolják a bank követelését.

A család 2015-ben mindössze 4 millió forintért értékesítette a mára 60 milliót érő ingatlant az üzletemberek cégének, ám a szerződésbe nem foglalták bele, hogy az utóbbi fél át is vállalja a hitelt Gogolákéktól. Az ingatlan új gazdára talált, az adósság viszont továbbra is a családot terhelte, ráadásul éppen az a férfi költözött a házba, akivel megkötötték az üzletet.

A Gogolák család rendőrséghez fordult, de elutasították a megkeresésüket.

Keresés az oldalon