Hátborzongató hidak a világ körül - helyek, ahol garantált a tériszony

Startlap - Startlap
Elképesztően látványos, de veszélyesnek tűnő hidak a világ minden tájáról.

Földünk számos csodálatos hellyel van megáldva, ahonnan pompás kilátás nyílik, legyen szó, dombról, hegyről, kanyonról. A csodálatos panoráma minden esetben magával ragadó, igaz, a látványért olykor kockázatot kell vállalni. Az nlcafe.hu 15 olyan hidat gyűjtött össze, amelyekről gyönyörű a kilátás, ám rendkívül veszélyes közlekedni rajtuk.

A Trift függőhíd (Svájc)

A világ egyik legrémisztőbb függőhídja a svájci Trift híd, amely 170 méter hosszan nyúlik el az Alpokban. Alatta viszont 100 méteres mélység van, ami nem éppen bizalomgerjesztő.

A Mackinac híd (Egyesült Államok)

A michigani építmény nyolc kilométer hosszú, és az ember bármerre néz, csak vizet lát. Az autósok sokszor éppen a híd közepén esnek pánikba, ahonnan se előre, se hátra nem képesek tovább indulni. Nemrég mentő sofőrszolgáltatást vezettek be, amelynek keretében cseresofőr érkezik a helyszínre.

A Hussaini függőhíd (Pakisztán)

Első ránézésre egy vihar által szétmarcangolt maradványnak tűnik, pedig nem az – a 200 méter hosszú hidat ilyennek építették. Az esztétikai és a biztonsági faktor is hiányzik a híd felépítéséből: az embernek igencsak oda kell figyelnie, hová lép, mivel elég foghíjasak az átjutáshoz vezető lécek.

A Cikurutug híd (Indonézia)

Első hallásra biztonságosabbnak tűnhet a közlekedés, ha vonat visz át a hídon ahelyett, hogy kötélbe kapaszkodva gyalogosan kellene átkelni rajta, Csakhogy a vonat védőkorlát nélkül száguld át a mélységek fölött. Előfordult már, hogy a vonat a híd közepén kisiklott, és lezuhant az utasokkal együtt.

Függőhíd Kanadában

Már ránézésre is ijesztő látvány, hiába a gyönyörű kilátás, ugyanis a hegycsúcsok között szó szerint a fellegekben, nem sokkal a felhők alatt kell átsétálni a kanadai függőhídon. Az átjutást kötélbe kapaszkodva, több száz méteres szakadék felett lehet megtenni. Ráadásul az építők sem könnyítettek a kihíváson: csak fél méterenként tettek egy-egy lécet, amelyre rá lehet lépni.

A Qingdao Haiwan híd (Kína)

A futurisztikus kínai építmény a világ leghosszabb víz feletti hídja: 42,5 kilométer hosszan, 35 méter szélességben ível át a Jiaozhou-öböl felett. Nagyjából 30 perc alatt lehet átérni az egyik végéről a másikra, a hatsávos pályát naponta körülbelül 30 ezer ember használja. A tervezők szerint állítólag a legpusztítóbb tájfunokat és földrengéseket is képes kibírni.

Kötélhíd Nepálban

A nepáli hegyekben egyszerűen csak fellógatnak egy-egy kötélhidat, akár több száz méter hosszúságban is, és kezdődhet a kihívás. Egyes vállalkozó szellemű turisták is előszeretettel próbálják ki ezeket a lélekvesztőket, pedig még ránézésre sem biztonságosak.

Üveghíd Kínában

Bátornak kell lennie annak, aki a 274 méter hosszú üvegpadlóra merészkedik 180 méteres magasságban. Nemcsak azért, mert az embernek hátborzongató látvány, ha nincs a lába alatt talaj, hanem azért is, mert a híd egyszer már megrepedt, nem sokkal az átadása után. Az emberek akkor épségben lejutottak róla, és elkerülték a zuhanást.

A Royal Gorge híd (Egyesült Államok)

A híd közel 300 méteres magasságban ível át az Arkansas folyó felett Coloradóban – ezzel több mint 70 éven át birtokolta a világ legmagasabb hídja címet. Az építmény majdnem 400 méter hosszú, 5 méter széles.

Inka kötélhíd Peruban

Elsőre azt gondolnánk, az inka kötélhidak csak a régi korok megtépázott maradványai, de nem így van. Az inka birodalomban általánosak voltak ezek a kötélhidak, de a helyiek a mai napig használják őket, holott manapság a legtöbb embert kitörné a frász, ha rá kellene merészkednie.

Vízcsatornából készült híd (Indonézia)

Jáván egy vízcsatorna szolgál hídként a helyiek számára egy hatalmas szakadék felett. A csatornára pallókat tettek, amelyeken a gyerekek mindennap átgyalogolnak, sőt van, aki átbiciklizik, hogy hat kilométerrel lerövidítse az utat az iskolába menet, majd hazafelé.

A Lake Pontchartrain Causeway híd (Egyesült Államok)

Az idén 60 éves, Luisiana államban található építmény volt a világ leghosszabb víz feletti hídja 2011-ig. Két egymás mellett futó hídból áll, amelyek hossza egyenként 38 kilométer.

A Canopy Walk függőhidak (Ghána)

A Kakum Nemzeti Parkban nemcsak nézelődhetnek az érdeklődők, hanem aktív részesei is lehetnek az őserdei kalandnak. Aki el akar jutni a park egyik pontjáról a másikra, egy 30 cm-es deszkával felszerelt kötélhídon kell átkelniük 30 méteres magasságban.

A Danyang-Kunshan Grand Bridge (Kína)

A híd nemcsak azért különleges, mert a maga 165 kilométeres hosszával csúcstartó a világon, hanem azért is, mert ezen az építményen vonat jár, szó szerint földön és vízen át, hogy a látvány még véletlenül se legyen unalmas.

A Hétmérföldes híd (Egyesült Államok)

Florida a turisták egyik legnépszerűbb célpontja, viszont a dél-floridai szigetek autóval kizárólag egyféleképpen közelíthetők meg. Ez az út az Overseas Highway, amely több hídon vezeti keresztül az utazókat. Az egyik leginkább lélegzetelállító közülük a Hétmérföldes híd.

Ez is érdekelhet

képcím

Megadóztatná a siófoki polgármester a balatoni panorámát

képcím

Így húzza le a turistákat egy luxusétterem a Halászbástyán