Hatalmas kuponos bőröndakciót hirdet a Spar, nagy átverésnek tűnik

A kuponok fejében 59 százalékos 'kedvezménnyel' árult bőrönd akciósan is drágább, mint máshol teljes áron.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-17 07:00

A 444.hu egyik olvasója szúrta ki, hogy a Spar első látásra óriási, 59 százalékos árkedvezménnyel, az eredeti 49999 forint helyett 20 kupon fejében 20299 forintért kínált gurulós bőröndje valójában közel sem olyan jó vétel, mint amilyennek az áruházlánc feltünteti. Az Ellenhammer márkájú kisbőrönd valódi ára ugyanis jóval kevesebb 50 ezer forintnál.

Ugyanez a táska eredeti áron a német Amazon webshopján 54,95 euróba, vagyis 17300 forintba kerül, a magyarországi szállítással együtt. De a brit Amazonon is csupán 83,91 fontért, azaz 30250 forint plusz postaköltségért árulják, ami még mindig alacsonyabb a Spar által jelzett, leértékelés előtti 50 ezres árnál.

A Gazdasági Versenyhivatal a lap megkeresésére az ügy kapcsán elmondta, hogy “a leírtakkal összefüggésben elsősorban a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvényben foglaltak megsértése merülhet fel.”

A GVH tákékoztatása szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak az minősül, ha “az akció időtartama alatt történő vásárlással ténylegesen nem a közölt mértékű kedvezmény érhető el”, azaz csak elhitetik a vásárlókkal, hogy beváltott hűségpontjaikért és készpénzért cserébe 59 százelékos kedvezménnyel vehetnek gurulós bőröndöt. Miközben az “eredeti” vagy “nem akciós” árat a vállalkozás korábban soha nem is alkalmazta.

A Spart is megkérdezték az esetről, a cég a így kommentálta az esetet: “A hűségpont nélküli ár a márka által javasolt fogyasztói ár, de a piacon és főleg az online piacon lehetnek ettől eltérő árak kereskedőnként, melyet a márka sem tud minden egyes eladási ponton ellenőrizni. A ténylegesen érvényesülő kiskereskedelmi ár nem feltétlenül egységes, eltérhet földrajzi régiónként, a különböző értékesítési csatornákban. Az ajánlott fogyasztói ár esetében – lévén, hogy az ajánlás – a márka nem tudja garantálni, hogy az ajánlott ár mindenképpen érvényesül” – fejtette ki az áruház kommunikációs vezetője.

Az olvasói levél nyomán a hivatal fogyasztói panaszként kezeli az esetet, és megvizsgálják, történt-e a GVH hatáskörébe tartozó jogsértés.

Címlapkép: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Mai nap hírei

Soha nem találnád ki, kivel élt George Clooney a leghosszabb ideig

unilife.hu12 órája

Rakonczay sírva mesélt a mentésről

eletforma.hu13 órája

23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de elfelejtették közölni, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője

444.hu14 órája

A Samsung bemutatta legolcsóbb 5G-s mobilját, a Galaxy A32 5G-t

gsmring.hu14 órája

Sylvester Stallone megmutatta csodaszép feleségét és lányait

promotions.hu14 órája

A kicsi, vékony tenerifei lehet a Barcelona új „Xaviestája”

eurosport.hosszabbitas.hu17 órája

Koronavírus: Kevesebben fertőződtek meg és a halottak száma is csökkent

168ora.hu18 órája

Híres anyukák, akik nem akarnak mindig tökéletesnek látszani és nem félnek megmutatni a valóságot

joy.hu19 órája