Harcol-e Ukrajnában magyar állampolgársággal is rendelkező orosz katona?

Startlap - Startlap
Ukrajna új védelmi vonalakat emelt Donyeckben; újabb lépés a NATO bővítése felé; a magyar miniszter menő egyenruhákkal csalogatna fiatalokat a honvédségbe. Az ukrán-orosz válság hírei.

Harcol-e Ukrajnában magyar állampolgársággal is rendelkező orosz katona?

“Hány magyar állampolgársággal is rendelkező orosz katona harcol az Ukrajna elleni orosz katonai invázióban?” Vadai Ágnes azért kérdezett erre rá, mert 2011. január elseje óta, aki bizonyítja, hogy magyar felmenői vannak, egyszerűsített eljárásban kérhet magyar állampolgárságot. A miniszter válaszát itt olvashatod.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf menő egyenruhákkal csalogatna fiatalokat a honvédségbe

Az új honvédelmi miniszter szerint az Ukrajnában dúló háború nem a „mi háborúnk”, és az a feladata, hogy ne is engedje a szomszédból közelebb a konfliktust. Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagyon borúsan látja az ukránok helyzetét, és fontos célnak tartja, hogy annyira vonzóvá tegyék a katonai pályát, hogy a fiatalok változtassanak az eddigi életterveiken, önként álljanak be a hadseregbe. Részletek.

Könnyebben védhető, kiegyenlített frontra számíthatnak az ukránok

Miután az orosz erők elfoglalták Liszicsanszkot, és ellenőrzésük alá vonták a teljes luhanszki régiót, az ukrán erők most egy könnyebben védhető, kiegyenlített frontra számíthatnak – derül ki a Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hírszerzési jelentéséből, amelynek legfontosabb állításait ebben a cikkben foglalják össze.

Ukrajna új védelmi vonalakat emelt Donyeckben

Ukrán katonák hűsölnek egy vízparton Donyeck régióban 2022.07.04-én (Narciso Contreras / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Luhanszk katonai közigazgatási vezetője szerint a hetek óta tartó liszicsanszki csata olyan orosz csapatokkal valósult meg, amelyek más frontokon is harcolhattak volna, és ez időt hagyott Ukrajna számára, hogy erődítményeket építsen a donyecki régióban, ezzel “megnehezítve az ottani oroszok dolgát”. Bővebben.

Újabb lépés a NATO bővítése felé

Kedden a NATO-nagykövetek Pekka Haavisto finn külügyminiszter és Ann Linde svéd külügyminiszter jelenlétében aláírták Finnország és Svédország csatlakozási jegyzőkönyveit az Észak-Atlanti Szövetség központjában, Brüsszelben, ezzel kezdetét vette a ratifikációs folyamat, amiről bővebben itt olvashatsz.

A közel-keleti régióba értékesítené Oroszország a megszállt ukrán területek gabonakészletét

A közlés szerint a megállapodásban érintett főbb országok  Irak, Irán és Szaúd-Arábia. Ukrajna többször is gabonalopással vádolta Oroszországot, amit Moszkva következetesen próbált tagadni. (24.hu)

Ugyanakkor műholdfelvételek szerint Oroszország rendszeresen szállít lopott ukrán gabonát Törökországba a Krímen keresztül. Íme.

Ukrán miniszterelnök: az orosz oligarcháktól elkobzott vagyonból kell finanszíroznia a helyreállítást

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök hétfőn közölte: az ukrán kormány úgy véli, hogy a helyreállítási terv kulcsfontosságú finanszírozási forrása kell, hogy legyen az orosz oligarcháktól elkobzott vagyon. A kormányfő ismertette Ukrajna helyreállítási tervének három szakaszát. Részletek.

Fehéroroszország befagyasztja 190 külföldi vállalat részvényeit

Fehéroroszország befagyasztja 190 vállalat, köztük az Ausztriában bejegyzett Lukoil Belarus külföldi részvényeit az Ukrajna elleni orosz invázió nyugati támogatása és az emberi jogok megsértése miatt bevezetett nyugati szankciókra hivatkozva. Tilos elidegeníteni az ilyen társaságok részvényeit, ezeket egy külön számlán zárolják. Bővebben.

Több mint tízezer ukrajnai menekült jött hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 5511 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4903-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden. (24.hu)

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Alexey Maishev / Sputnik / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

61 milliárd dolláros segélyt kap Ukrajna - A hét legfontosabb...

képcím

Nagy lépés az olimpia felé: legyőzték a svédeket a magyar női...