Fotókon az elmúlt 30 év legnagyobb hazai hadgyakorlata

Startlap - Startlap
30 éve nem látott gyakorlatot tart a Magyar Honvédség a szövetségeseivel és a civil közigazgatással együttműködve az ország 25 helyszínén.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke szerint az Adaptive Hussars 23 többnemzeti, országos gyakorlatra három hónapig készültek a szövetséges erőkkel, 4500 magyar katona mellett 350 külföldi vesz benne részt Törökországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból és Horvátországból.

A vezérkari főnök kiemelte: több újdonsága is van a gyakorlatnak, így például az, hogy a civil közigazgatás is részt vesz benne, az érintett északkeleti vármegyék főispánjaival szoros együttműködésben történik a tartalékosok behívása, elhelyezése, amit már 30 éve nem gyakoroltak.

Adaptive Hussars hadgyakorlat Magyarországon
Adaptive Hussars hadgyakorlat Magyarországon

Fotókon az elmúlt 30 év legnagyobb hazai hadgyakorlata

Adaptive Hussars hadgyakorlat Magyarországon
A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede az Adaptive Hussars gyakorlaton
Éleslövészet a Adaptive Hussars gyakorlaton
Fotó megosztása:

A tartalékosok részt vesznek a kritikus infrastruktúra őrzés-védelmében, amire korábban nem volt példa. Elmondta azt is, a Magyar Honvédség is tanul az orosz-ukrán háborúból, figyeli, milyen technikákat, harceljárásokat alkalmaznak a felek, és a szövetségesekkel együtt beépítik azokat a felkészülésbe.

Példaként említette, hogy a háborúban kiemelt szerepe van a logisztikai átcsoportosításnak, amit most a Magyar Honvédség is gyakorol. Megjegyezte: fontos a mélységi, precíziós tűzcsapás képessége, a gyakorlaton ezt is szimulálják, ahogyan a drónok alkalmazását és elhárítását is.

Elmondta: az egyik gyakorlat során a harckocsiszázad vasúton indul az északkeleti országrészbe, de útközben szimulált vasútipálya-támadás történik, ezért a Tiszán pontonhídon kell átkelniük, hogy utána ismét vasúton tudják folytatni útjukat.

Kiemelte: a csapatmozgások az ország teljes területén zajlanak, az állampolgárok pedig látni fogják a haderő-átalakítás részeként beszerzett technikai eszközöket, a Leopardokat, a Gidránokat, az új helikoptereket, az ellentűz-gyakorlatban pedig rendszerbe állítják a PzH 2000-es önjáró tüzérosztályt.

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor fogadta a svéd miniszterelnököt, és kapott négy...

képcím

Svéd miniszterelnök: Budapestre megyek

képcím

Kocsis Máté: ha a svédeknek fontos a NATO-csatlakozás, akkor...