Ha ilyen üzenetet kapsz a Facebookon, ne dőlj be neki!

Startlap - Startlap
Újabb trükköt eszeltek ki, hogyan verjék át a gyanútlan felhasználókat.

A közösségi portálon olyan átverő körüzenet terjed, amelyben a feladó közli a felhasználóval, hogy valaki klónozta a fiókját, majd arra buzdítja, hogy küldje tovább az üzenetet – írja a Daily Mail.

Az üzenet így hangzik: „Hi….I actually got another friend request from you yesterday…which I ignored so you may want to check your account. Hold your finger on the message until the forward button appears…then hit forward and all the people you want to forward too….I had to do the people individually. Good Luck!”

Az igencsak helytelen angolsággal megformált üzenet magyarra lefordítva nagyjából így értendő:

Szia! Ismerősnek jelöltél tegnap, de visszautasítottam. Nem ártana leellenőrizned a fiókod. Küldd tovább az üzenetet azoknak, akiknek szeretnéd! Sok sikert!

A Facebook közölte, hogy bár az üzenettel nem érkezik csatolt vírus, ajánlott rögtön törölni, ha hasonló érkezik a fiókba.

Klónozásként egyébként azt értjük, amikor valaki létrehoz egy fiókot, ehhez ellopja egy másik egyén fotóit és személyes adatait, majd ismerősnek jelöli az „eredeti felhasználó” barátait, hogy ezzel még több személyes adatot gyűjtsön be az illetőről. Egy Facebook-dolgozó megjegyezte az üggyel kapcsolatban, hogy nem történt növekedés a bejelentett klónozott felhasználókkal kapcsolatban, így az üzenet egyértelműen átverés – ha a beérkező üzenetek közt találjuk, töröljük rögtön.

Ez is érdekelhet

képcím

"Ha megpróbáltok kirúgni, elpusztítalak benneteket" - mondta...

képcím

Vigyázat: hamis nyereményjáték terjed az Auchan nevében

képcím

Zacher Gábor: Ha Orbán Viktor lefogyna 25 kilót, rengetegen...