Kiemelt Hírek 2018. július 13.

"Ha elbuktam, felálltam és tovább mentem" - 37 éves lett Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 13.
Kovács Ágnes, a kiváló mellúszó ma ünnepli a születésnapját.

Amikor két és fél évesen elkezdett úszni, talán még nem számított rá senki, milyen nagyszerű karriert fut be Kovács Ágnes. Sőt még később sem, elvégre 12 évesen próbálták meggyőzni, hogy hagyjon fel a versenyzéssel, mert nem neki való. Ettől persze csak még inkább akart, aminek az lett az eredménye, hogy egy évvel később már harmadik helyen végzett az országos bajnokságon.

Sokan nem is értették, mi is történik pontosan, de fejlődése töretlen maradt, újabb egy évvel később ugyanis már ifjúsági Európa-bajnok lett 100 m mellúszásban, míg a felnőttek között bronzérmet szerzett.

úszás napja – Balatonfüred

Közzétette: Kovács Ágnes – Hivatalos/Official – 2018. június 16., szombat

Utána már minden szinten jöttek a sikerek, többször megválasztották Európa legjobb úszójának, amiért mindent meg is tett. Felnőttek között összesen hét aranyérmet nyert Európa-bajnokságon, kettőt világbajnokságon, valamint a 2000-es olimpián is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

Visszavonulását 2008-ban jelentette be, de aktív úszóévei után sem lógatta a lábát. Korábban tanult az Egyesült Államokban, összesen három diplomát szerzett, jelenleg pedig a TF nemzetközi igazgatóságának a tagja.

Pályafutása során számos érmet szerzett és rengeteg csúcsot állított fel, elismeréseiből pedig Dunát lehetne fakasztani, többek között megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet.

Egy interjúban azt mondta:

Megtanultam, hogy ha dolgoztam, akkor előbb-utóbb sikert értem el. Lehet, hogy közben kudarc ért, elbuktam, de felálltam és tovább mentem. Ezért is nem értek egyet azzal, ha egy szülő az első kudarcnál kiveszi a gyereket az edzésről, csak hogy ne sérüljön a lelke, mert hosszú távon ezzel csak árt. Céltudatosságra nevelt, pontosságra és kitartásra. Arra, hogyan tudom legyőzni az előttem tornyosuló akadályokat. Mindebben a pedagógusoknak, edzőknek nagy szerepe van.

 

Nem esett messze az alma a fától

Az úszónő kisfia idén már 7 éves lett: Dominik szintén imád úszni.

Az olimpiai bajnok így mesélt róla egy évvel ezelőtt:

Már féléves korában levittük az uszodába. Még beszélni se tudott, de már ugrált be a medencékbe. Az első szavai között ott volt a buborék, annyira szerette a medence világát. Sokáig csak játszani vittük, aztán hároméves korában, szép lassan, játékosan elkezdett úszni. A mai napig heti kétszer úszik. Most volt egy kis háziversenyünk, azt megnyerte. Föl kellett egy kis szöget verni a szobájában, arra akasztottuk az érmet.

Rohan az idő…7 éves lett… Isten éltessen drága kisfiam! 💖😇🎂

Közzétette: Kovács Ágnes – Hivatalos/Official – 2018. június 4., hétfő

Kovács Ágnes 1981. július 13-án született, vagyis ma ünnepli a 37. születésnapját. Isten éltesse nagyon sokáig!

 

Keresés az oldalon