"Ha a humor meghal, akkor én is" - ma 80 éves Koós János

A hatvanas években olyan kaliberű sztár volt a Szovjetunióban, mint Elvis Presley.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-11-19 21:45

Koós János magyar énekes, humorista, színművész 1937. november 20-án született Bukarestben, Kupsa János néven. A család Gyergyószárhegyen élt, de szobafestő édesapja éppen Bukarestben dolgozott, amikor várandós felesége meglátogatta, és ott született meg a fiuk. Koós egyébként fiatalabb a hivatalos életkoránál. A közjegyző, aki együtt örvendezett az énekes édesapjával, megfelezett egy palack pálinkát a boldog szülővel, így egy enyhén kapatos állapotban november 21-ét írt a születési anyakönyvi kivonatba. Azóta sem javította ki senki.

1941-ben Erdélyből Miskolcra költöztek, ahol édesapja nővére is lakott. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója lett 1957 és 1958 évben, ahol tanára volt Szeszler Tibor. Majd a Zeneművészeti Főiskola oboa szakán hallgatott, ott Schwáb Nándor tanította. Országos Pénzügyőr Zenekar kötelékében játszott 1957 és 1960 között. Később rendszeresen parodizált. 1960-tól a Kamara Varieté tagjaként dolgozott.

Első táncdalénekesi felkérését 1960-ban kapta, azonban a plakáton valaki más neve szerepelt. Később kiderült, azért keresztelték át a szervezők, mert szerintük Kupsa néven nem lehet valaki táncdalénekes. Két évvel később hivatalosan is megváltoztatta a nevét.

Első sikereit táncdalfesztiválokon indulva aratta; háromszor első díjat nyert. 1966-ban a legjobb énekes díjat is megkapta. Énekesi karrierjével párhuzamosan színészként is tevékenykedett; az Oroszlán ugrani készül (1969), Bűbájosak (1969) és A gyilkos a házban van (1970) filmekben is szerepelt.

Koós kétségtelenül a hatvanas évek legnagyobb és legsármosabb híressége volt. A nők világszerte bomlottak érte, a Szovjetunióban abban az időben olyan kaliberű sztárnak számított, mint Elvis Presley.

1982 és 1985 között a Mikroszkóp Színpad tagja, színész és humorista szerepében. Hofi Gézával is itt találkozott, akivel duót alakítva vált ismertté.

Kovács Katival is együtt tevékenykedett, melynek eredményeként jelent meg az 1996-os Próbálj meg lazítani című album.

Énekesi karrierje a mulatós nóták felé fordult. 1999 és 2000 között az RTL Klub televíziónál kéthetente énekelt a Koóstoló című műsorral. 2002-ben a Magyar Televízióban havonta szerepelt a Koós Klubbal.

Hat nagylemeze, számos kislemeze került kiadásra; televíziókban rendszeresen szerepelt, sőt műsorokat is vezetett, de a legnépszerűbb a hatvanas évek elején volt.

A közelmúltban vesztette el egyik legjobb barátját, Aradszky Lászlót, akitől könnyek között búcsúzott a Szent István Bazilikában. Azonban ő nem foglalkozik az elmúlás gondolatával, mivel úgy érzi, ez még nem időszerű.

„Azt szoktam mondani, hogy ha a humor meghalt, akkor öt perc múlva én is.”

 

Forrás: Wikipedia, Sonline

Címlapfotó: MTI – Zih Zsolt

Mai nap hírei

Vizsgálódik az Európai Bizottság, miután egy civil szervezet azért bukta a pályázatát, mert nem igazolta, kap-e támogatást külföldről

444.hu4 órája

Oroszország kimerült

agraragazat.hu6 órája

11 ország, ahol még mindig nincs koronavírus

napmintnap.com8 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu9 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu9 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu10 órája

A legegyszerűbb egytálétel, aminek képtelenség ellenállni: brassói hagyományosan

unilife.hu18 órája

UFO sokkolta a kisváros lakóit: ködös reggel tűnt fel az izzó korong

promotions.hu19 órája