Ketten meghaltak a gyöngyöstarjáni villámárvízben

Startlap - Startlap
Csütörtökön az ország több pontján is ítéletidő tombolt. Pénteken ismét elsőfokú figyelmeztetés van érvényben az egész ország területén lehetséges felhőszakadások, zivatarok miatt.

Két ember meghalt a gyöngyöstarjáni villámárvízben – közölte Heves vármegye katasztrófavédelmi szóvivője az MTI-vel csütörtökön.

A heves esőzések miatt villámárvíz alakult ki Gyöngyöstarjánban délután, a patakmederből kilépő víz egy embert elragadott, egy másikat pedig besodort egy szerteágazó pincerendszerbe – tudatta Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy.

A pincében rekedt embert a katasztrófavédelem fővárosi búvárszolgálatának segítségével, a másikat pedig a rendőrség hőkamerával felszerelt speciális kereső drónjával sikerült felkutatni. Mindketten meghaltak.

A gyöngyöstarjáni önkormányzat részvétét fejezte ki az elhunytak családjának, mint írják, a község “most rendkívül nehéz órákat él át a csütörtöki felhőszakadást követő villámárvíz miatt”. Facebook-oldalukon arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy “az áradat jelenleg is veszélyt jelent, bárkit és bármit képes elsodorni. Az időjárás kiszámíthatatlanul alakul a következő napokban is”.

A Gyöngyös Ma helyszíni beszámolója szerint Gyöngyöstarjánban csütörtökön “a hidak szinte nem látszódtak ki a vízből”, pénteken statikusok fogják megvizsgálni, hogy mennyire biztonságosak. A település alsó részén két méteres magasságban állt a víz, sok épületet elárasztott és vitt mindent. Helyenként az út is balesetveszélyessé vált, miután a víz kimosta az alapját. A lap számos fotót is közölt a drámai állapotokról.

Viharos volt a csütörtök

Csütörtökön országszerte többfelé is volt felhőszakadás. Az Időkép beszámolói szerint Kaposvár környékén kiadós felhőszakadás, jégeső tombolt, a város több utcája is víz alá került. Az MTI csütrötökön éjjel arról tájékoztatott, hogy bizonytalan ideig a vasútforgalom is szünetel Kaposvár és Mernye között, mert az esti felhőszakadás után sáros víz öntötte el a síneket. A szakemberek kora reggel kezdik meg a pálya állapotának vizsgálatát. A hajnali, reggeli vonatok helyett pótlóbusz közlekedik az érintett szakaszon. A Kaposvár-Tab-Siófok vonalon hosszabb célba jutási időkre kell számítani.

Szintén az Időkép számolt be arról, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei Sokorópátka egyik utcájában a sáros víz az úton hömpölygött.  Mátraderecske utcáit, útjait is elöntötte a víz csütörtök délelőtt

A csütörtök déli órákban Miskolc egyik külvárosi részén tornádó csapott le. Ez már az idei negyedik megfigyelt tornádó volt hazánkban – írja a természeti jelenségről videót is megosztó Időkép

Figyelmeztetés!

A Kiderül veszélyjelzése szerint pénteken az egész ország területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadások kilalakulásának lehetősége miatt. Nyolc megyében pedig zivatarok is előfordulhatnak, ezeknél elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat – olvasható a Kiderül oldalán.

 

Címlapkép: Youtube / Gyöngyösi TV

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a budapesti vihar pusztítása

képcím

Országszerte hatalmas károkat okozott a vihar

képcím

Vihar: a legmagasabb fokozatú riasztást adták ki öt megyére