Rengett a föld Gyomaendrőd közelében

Startlap - Startlap
Hétfőn a Csongrád-Csanád vármegyei Kistelek közelében mozdult meg a föld, szombaton pedig Békés vármegyében.

Gyomaendrőd közelében a Richter-skála szerint 4-es erősségű földmozgást regisztráltak szombaton délelőtt – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának jelentése szerint 11:13 perckor Gyomaendrődtől mintegy tizenegy kilométerre több településen földmozgást lehetett észlelni. Károkról eddig nem érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez – tudatták.

 

 

Magyar idő szerint 11 óra 13 perckor majd 11 óra 16 perckor két földrengés pattant ki hazánkban egymás után. Jelenlegi becslések alapján Gyomaendrődtől 11 km-re volt a földrengések epicentruma. A földrengések magnitúdója 4.0 volt, így a lakosság széles körben érezhette. A földrengések mélysége a manuális kiértékelések alapján 8 és 9 km volt. A következő napokban utórengések várhatóak.

– írták, kitérve arra is, hogy az utórengés 12:51 perckor következett be, és 2,9-es magnitúdójú volt. 

A szeizmológiai obszervatórium közösségi oldalára később már meg is érkezett az első videó, melyen jól látszik, hogy milyen erővel rezgett a föld  Csabacsűdnél. 

 

A héten nem ez az első eset, hogy megmozdult a föld Magyarországon, hétfőn a Richter-skála szerinti 2,0-es magnitúdójú földrengés volt kora délután a Csongrád-Csanád vármegyei Kistelek közelében. 

Három hónappal ezelőtt,  május 22-én este nyolc óra tájékában pedig akárcsak most szombaton, Békés vármegyében, de már Békéscsaba környékén lehetett érzékelni enyhe rengést, amelynek epicentruma Aradon volt, Romániában. Ott a földmozgás 4,6 erősségű volt akkor.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

40 éve nem látott erősségű földrengés volt Nápoly...

képcím

Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg Tajvant

képcím

Földrengés volt Ausztriában