Gulyás: Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Startlap - Startlap
Döntöttek a karanténkötelezettség idejének lerövidítéséről is. A Kormányinfó hírei.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésről szólva a tájékoztatón elmondta, a koronavírusos fertőzések száma ismételten dinamikusan nő, a következő hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog. Mivel az omikron variáns kevésbé súlyos tünetekkel jár a korábbiakhoz képest, ezért a kormány arra számít, hogy sem a kórházban ápoltak, sem a halottak száma nem fog emelkedni a megbetegedésekkel arányosan. Kórházi kapacitások tekintetében jól állunk – fogalmazott Gulyás, hozzátéve: a normál ágyszám 75 százaléka szabad.

Február első két hetére is kiterjesztik az oltási akciót.

A védettségi igazolványok február 15-étől oltási igazolvánnyá alakulnak, mivel az átesettség helyett az oltás jelent védettséget – ismertette a kormánydöntést Gulyás. Ehhez nem kell új igazolványokat kiadni. Az minősül oltottnak, aki megkapta a három oltást, vagy  a második oltását hat hónapon belül kapta meg. 18 év alatt 2 oltáshoz kötik az igazolvány érvényességét.

Döntött a kormány a karanténkötelezettség idejének lerövidítéséről is: 7 nap lesz felnőtteknél, de akár 5 nap után feloldható tünetmentesség esetén negatív PCR-teszttel. Az iskolákban a karantén 5 nap lesz, és csak azokra vonatkozik, akik még nem oltottak. Az oltott gyerekeknek nem kell karanténba vonulniuk.

 

A Kormányinfón elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez is érdekelhet

képcím

Mire gondolt Gulyás Gergely? Rejtélyes üzenettel zárta a...

képcím

Gulyás Gergely: Ami most történik, ahhoz nincs közöm, de ha...

képcím

Magyar Péter: Brutális megszorításokra készültök - 5 pontban...