Kiemelt Hírek 2021. október 28.

Gulyás Gergely: Szigorítások jönnek, döntött a kormány

Startlap Kiemelt Hírek 2021. október 28.
Három járványellenes intézkedésről hozott döntést a kabinet. A Kormányinfó hírei.

MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány legutóbbi döntéseiről szólva a tájékoztatón elmondta, szakértői konzultációt követően a kormány három járványellenes intézkedésről hozott döntést:

  • a munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek, vállalkozások előírhatják az oltást az alkalmazottak számára;
  • november 1-jétől kötelező lesz a maszkviselés a közösségi közlekedésben;
  • az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be, a szociális intézményekben a tilalom bevezetését az intézményvezetők rendelhetik el.

Ha valaki kap orvosi igazolást arról, hogy nem kaphat Covid elleni védőoltást, akkor őt nem lehet kötelezni rá – ez megfelel az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi előírásnak – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Ha valakinek nem lesz igazolása, és mégsem veszi fel a munkahelyén a kötelező oltást, azt fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, és ha a helyzet még egy év után is fennáll a helyzet, akkor el lehet bocsátani a dolgozót. Ha a munkaadó elrendeli a kötelező oltást, választhat, hogy milyen oltást vesz fel. Néhány napon belül megjelenik az erről szóló rendelet, de a mostani tervek szerint december 15-ig kellene felvenni az első oltást. Kétoltásos vakcina esetén mindkét oltást fel kell majd venni – hangsúlyozta a miniszter.

A Kormányinfón elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Keresés az oldalon