Gulyás: A kormány kifizeti az Erasmus-ösztöndíjak költségeit

Startlap - Startlap
A költégvetést év elején nyújtják be az Országgyűlésnek, és márciusban várható az elfogadása. Az év első, szerdán tartott kormányülésén hozott döntésekről számolt be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. 

A költségvetés és az Erasmus-ösztöndíjak voltak az év első kormányülésén megvitatott legfőbb témák – indította a Kormányinfót Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kormány álláspontja szerint “elfogadhatatlan és türhetetlen”, amit az Európai Bizottság Magyarországgal művel Erasmus-ügyben. Hozzátette: “úgy jártunk el, ahogy Brüsszel kérte”. Gulyás jelezte: Navracsics Tibor egyeztetni fog, de ha nem születik elfogadható megoldás az ügyben, a magyar kormány pert fog indítani. 

A kormány arról döntött, hogy kifizeti a jövő évi Erasmus-ösztöndíjak költségeit.

Az idei ösztöndíjakat nem érinti a jelenlegi vitás helyzet – mondta Gulyás Gergely.

A Népszava írta meg korábban, hogy “nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn”.

A költégvetést év elején nyújtják be az Országgyűlésnek, és márciusban várható az elfogadása – jelentette ki a miniszter. A rezsivédelem költségvetése lesz – tette hozzá. A nyugdíjak és a reálbérek növekedése a cél. A legfontosabb pedig a recesszió elkerülése. Ha ez megvalósul, továbbra is fenntertható lesz a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig.

A pedagógusokról

“Egyetlen kérésünk volt, hogy jogszerű formáit válasszák a tiltakozásoknak, lehet tüntetni, lehet sztrájkolni” – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely. Hozzátette: “a kormány nagyra becsüli a pedagógusok munkáját, elismerjük, egyetértünk, hogy a béreket növelni kell“. A miniszter azt mondta, ha Brüsszel rendelkezésünkre bocsátja a Magyarországnak megítélt összegeket, akkor január elsejéig visszamenőlegesen is kifizetik az ígért béremelést.

Szankciók

A szankciókról szóló nemzeti konzultáció eredményeinek kiértékelése a végső fázisban, várhatóan a hét második felében fogják ismertetni – válaszolta újságírói kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Önkormányzatok

Arra a kérdésre, hogy lesz-e az önkormányzati rezsitámogatásoknak második köre, Gulyás azt válaszolta, lesz, ha lesz rá pénz, és ha úgy alakulnak a rezsiárak.

Napelemek

A miniszter egy újabb kérdésre válaszolva elismerte, hogy eddig csak elenyésző részét fizették ki a napelemes támogatásoknak. Hozzátette: az a kormány célja, hogy január végére kifizessenek 1,2 milliárd forintot, ami egyébként az összes igénylésnek mindössze nagyjából a hatoda.

Nyugdíjak

Évközi nyugdíjkorrekcióra sor kerül-e? – kérdezték a minisztert. “Reál nyugdíjcsökkenés nem következhet be. Ha a mostani 15 százalékos emelésnél magasabb lesz idén az infláció, akkor természetesen lesz évközi emelés” – válaszolta Gulyás.

Magánorvosok

A kormány újratárgyalja azt a rendelettervezetet, amely a magánorvosokat arra kötelezte volna, hogy állami intézményekben is gyógyítsanak – mondta Gulyás. Azért döntöttek így, mert több érintett is tiltakozott a társadalmi egyeztetés során – tette hozzá.

Földadó

A kormány ellenzi a földadót – válaszolta a miniszter egy újabb kérdésre.

Földgáz

Az enyhe tél rendkívül kedvező hatással van a földgáztárolók töltöttségére és a földgáz relatív olcsó árára – mondta Gulyás. A magyar tárolók töltöttsége egyébként magas, 70% feletti – tette hozzá.

Migráció

A déli határon a nyomás óriási, Európában a migrációs helyzet borzalmas – mondta Gulyás.

Családvédelem

“Genderforradalom van Brüsszelben, mi Magyarországon ilyet nem szeretnénk” – jelentette ki a miniszter. A családvédelmi törvény célján nem változtatnak, kodifikációs viták lehetnek.

Kézilabda-Eb

A jelentős költségek miatt Magyarország visszalép a 2024-es, az Ausztriával és Svájccal közösen tartandó kézilabda-Eb rendezésétől.

Árstopok

Az RTL azon információjára, mely szerint az orosz-ukrán háború lezártáig a kormánynak nem szándéka kivezetni az árstopokat, Gulyás nem reagált. A miniszter ismételten elmondta: amíg nincs áruhiány, addig nem vezetik ki az árstopot, legalábbis a jelenlegi, április 30-ai határidő érvényben van.

Ukrajna

Nincs napirenden Orbán Viktor ukrajnai látogatása – jelentette ki a miniszter.

A Kormányinfón elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Gulyás elmondta, mikor bólinthatnak rá a svédek...

képcím

Gulyás Gergely: Emelkedni fog a gáz ára

képcím

Matolcsy keményen bírálta az Orbán-kormányt: "már a szankciók...