Összeütközött két vonat Görögországban - tovább nőtt a halálos áldozatok száma

Startlap - Startlap
Több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult, amikor összeütközött egy személy- és egy tehervonat Görögországban, szerda hajnalban. Az evakuálás az ütközés súlyossága miatt nagyon nehéz körülmények között zajlik. Égési sérültek ellátására használt kórházi egységeket riasztottak a térségbe.

Frissítés: a tűzoltóság közlése szerint 36 halottja van a Görögországban szerdára virradóra történt vonatbalesetnek. A rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vették Lárisza város pályaudvarának állomásfőnökét a balesettel összefüggésben – írja az MTI.

Az Athénból az ország északi részébe, Szalonikibe tartó személyvonat és a Szalonikiből Láriszába tartó tehervonat az ország középső részén fekvő Lárisza előtt ütközött össze eddig tisztázatlan körülmények között, az ütközés nyomán több kocsi kisiklott, és legalább három lángba borult.

Mentők és tűzoltók egy görögországi vonatszerencsétlenségnél.

Az evakuálás az ütközés súlyossága miatt nagyon nehéz körülmények között zajlott – mondta Vaszilisz Vartakojannisz, a tűzoltóság szóvivője. Elmondta, hogy égési sérültek ellátására használt kórházi egységeket riasztottak a térségbe, és több tucat mentőautót vontak be a munkálatokba.     

A görög állami televízió, az ERT felvételei szerint a fejlámpát viselő mentőalakulatok sűrű füstben kutattak túlélők és sérültek után a vonatok roncsai között.

 

 

A kisebb sérüléseket szenvedett vagy sértetlen utasokat autóbusszal szállították a 130 kilométerre északra fekvő Szalonikibe.     

A láriszai kórház tisztviselői szerint legalább 25 embernek súlyos sérülései vannak.

 

 

A thesszáliai régió kormányzójának közlése szerint mintegy 250 utast biztonságban evakuáltak Thesszalonikibe buszokkal. Konsztantinosz Agorasztosz a SKAI TV-nek azt mondta, “az ütközés nagyon erős volt, a személyvonat első négy kocsija kisiklott, és az első két kocsi, amely kigyulladt, szinte teljesen megsemmisült”.

A helyi média úgy tudja, a személyvonaton mintegy 350-en utaztak.

Görögország legsúlyosabb vasúti balesete

A mentésben részt vevő egyik egészségügyi alkalmazott azt mondta “Soha életemben nem láttam még ilyet. Ez tragikus”. A vagonok közül több megsemmisült vagy teljesen roncsolódott, ami különösen megnehezítette a mentést, több kocsi erősen füstölt vagy lángolt. A roncsok közé szorult emberek kiszabadítása folyik, de nehéz körülmények között zajlik – tette hozzá.  

Mentési munkálatok a görögországi vonatszerencsétlenség helyszínén.

A Skai TV-ben egy utas azt mondta: “A baleset pillanatában felugrottunk, mert az ablakok hirtelen felrobbantak. Az emberek sikoltoztak és megijedtek. Szerencsére ki tudtuk nyitni az ajtókat, és elég gyorsan el tudtunk menekülni. Más vagonokból nem tudtak kiszállni az utasok, az egyik kigyulladt” – mondta a még mindig sokkos állapotban lévő fiatalember.

“A vonat felborult, és majdnem a szakadékba zuhant, majd a vagon lángra kapott… Az én vagonomban öt sérült utas volt” – mesélte egy másik utas a Skai TV-nek.

Arról egyelőre nem közöltek részleteket, hogy miért ütközött össze a két vonat.

A görög média szerint ez volt “Görögország eddigi legsúlyosabb vasúti balesete”.

 

Címlapkép: Sakis MITROLIDIS / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Ami nem hiányozhat egyetlen, Keleti Ágnesről készült fotóról...

képcím

Így siklott ki a tehervonat Nagymaroson

képcím

Elütött két embert a Nyírség InterCity