G20: kiközösítették a szaúdi trónörököst az országvezetők csoportképük készítésénél

A legtöbben hozzá sem szóltak, Putyin viszont lepacsizott vele.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-12-01 10:29

Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

Kiközösítették Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst a G20 aregentínai csúcstalálkozóján az országvezetők hivatalos csoportképük készítésekor – közölte a Reuters brit hírügynökség pénteken.

A jelentés szerint a Szaúd-Arábia de facto irányítóját a többi vezető figyelmen kívül hagyta, “félrevonulva” álldogálhatott a csoport szélén, a csoportképen ugyanakkor rajta volt.  

Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

A Reuters megjegyezte, hogy Mohamed bin Szalmán jelenléte a csúcson vita tárgyát képezi, mióta nemzetközi megítélése súlyosan megromlott Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásának következtében. Számos ország, amely részt vesz a csúcson, elítélte a gyilkosságot, amelyhez több forrás szerint is köze volt a szaúdi trónörökösnek.

A trónörökös azonban ettől függetlenül több vezetővel találkozott, amiről a szaúdi külügyminisztérium és a média szorgosan jelentett. A jelentések szerint Mohamed bin Szalmán találkozott Hszi Csin-ping kínai, Vlagyimir Putyin orosz, Mun Dzse In dél-koreai, Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel, de szóváltásaikról nem közöltek részleteket. 

Trump “váltott vele néhány udvarias szót”

Donald Trump amerikai elnök megerősítette, hogy “váltott pár udvarias szót” Mohamed bin Szalmánnal, de nem folytattak megbeszélést. Az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió beszámolója szerint a két vezető találkozója barátságos hangulatú volt.

A francia elnöki hivatal közlése szerint Emmanuel Macron francia államfő közölte a trónörökössel, hogy ragaszkodni fog nemzetközi szakértők bevonásához a Hasodzsi-gyilkosság kivizsgálásába. Öt perces szóváltásuk során Macron “nagyon határozott üzenetet” közvetített a szaúdi vezetőnek a Hasogdzsi-ügy kapcsán, és hangsúlyozta a jemeni konfliktus politikai úton történő rendezésének szükségét.

A Saudi Gazette nevű szaúdi hírlap közzétett egy videót a szóváltásról. A felvételen a két államférfi egymáshoz közel állva, suttogva beszél, Macron szigorú, feddő tekintettel magyaráz Mohamed bin Szalmánnak, aki látszólag zavarban van, kényszerűen mosolyog és bólogat, mintha el akarná oszlatni Macron aggodalmait. 

 

 

A felvétel alapján a Reuters szerint a trónörökös azt mondhatta, hogy 

ne aggódj,

mire Macron közli, hogy

de aggódom.

Még a pénteki nap során Theresa May brit kormányfő is találkozik Mohamed bin Szalmánnal. May fogadkozott, hogy szigorú hangnemet fog megütni a trónörökössel, világossá fogja tenni, hogy a Hasogdzsi-gyilkosság kivizsgálásának hitelesnek kell lennie, a felelősöket pedig el kell számoltatni. 

A trónörököshöz azonban nem mindenki viszonyult látszólagos ridegséggel. Szemben másokkal, Vlagyimir Putyin orosz elnök lepacsizott vele, és jót nevettek, miközben elfoglalták egymás melletti ülőhelyüket a G20-csúcs plenáris ülésén.

 

(MTI)

Címkék:

G20 Putyin

Mai nap hírei

Elkényelmesedett franciákról és fantasztikus helyszíni meccsélményről cikkeznek a francia újságok

eurosport.hu11 órája

Az Orbán-kormánynak is üzent Ferenc pápa

mfor.hu12 órája

Borús jóslat: ha nem lesz változás, lőttek a dunai hajózásnak

agrotrend.hu13 órája

Rendszeresen mezőgazdasági magánutakra tereli az autósokat a Google Maps

magyarmezogazdasag.hu16 órája

Megszállták Észak-Olaszország városait az illegális bevándorlók

vasarnap.hu16 órája

Új igazolványt kaphat minden magyar: júliusban érkezik a hivatalos kártya

penzcentrum.hu18 órája

„Idegösszeomlást kapott attól, hogy nem arra használták, amire való” – 65 éve hunyt el Soós Imre

wmn.hu18 órája

Alföldi Róbert és Karácsony Gergely készül valamire

168.hu18 órája