Független vizsgálatot követelnek a szerdai paksi üzemzavar miatt

Startlap - Startlap
Az LMP szerint több tényező is aggodalomra ad okot.

Az LMP azt követeli, hogy az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) szakértőinek vagy civil szervezeteknek a bevonásával vizsgálják ki a Paksi Atomerőműben történt szerdai meghibásodást.

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy szerdán műszaki hiba lépett fel az atomerőmű 1. blokkjának 4-es reaktorában. Emlékeztetett, hogy az előző kormányzati ciklusban a 4-es reaktor egyszer már meghibásodott, illetve a 3-as reaktorban is volt műszaki hiba.

Írásbeli kérdésükre akkor a területet felügyelő miniszter, Süli János azt felelte, hogy csak a segédeszközök hibájáról van szó – ismertette, hozzátéve: ennek ellenére aggodalomra ad okot, hogy ezeket a blokkokat az üzemidő meghosszabbítása miatt nem sokkal a műszaki hibák bekövetkezte előtt vizsgáltak át.

Ungár Péter problémásnak látja, hogy a paksi erőműben 12-ről 15 hónapos üzemanyagciklusra térnek át, ami miatt “sokkal ritkábban van ellenőrzés és karbantartás ezekben a blokkokban”; eközben újfajta fűtőanyaggal is kísérleteznek, amelyről még nem lehet tudni, hogy milyen hatásai vannak.

A Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán közölte a honlapján, hogy kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt az erőmű 1. blokkján. Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nem volt – tették hozzá. Kovács Antal kommunikációs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az erőmű szakemberei feltárták a hibát, az 1. blokk várhatóan a hétvégére üzemel majd ismét névleges teljesítményen.

 

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet

képcím

Biogolyóstoll, fideszes pártkatona - ellenzéki reakciók Sulyok...

képcím

"Orbán Viktor ma mindenről beszélt, csak a lényegről nem" -...

képcím

Dúró Dóra megköszönte Csák Jánosnak, hogy kirúgta L. Simon...